Tolkisbor trivdes på sommarfest

I lördags ordnade föreningen Tolkis Gillet sin årliga sommarfest på Kattsunds torp. Där samlades gamla och nuvarande Tolkisbor för att dela minnen, lyssna på musik och umgås över en kopp kaffe med dopp.

ORDFÖRANDE. – Vi har inte så stort program. Det är ju närmast det att folk får komma hit och träffa gamla bekanta, säger Per Blomster, ordförande för föreningen Tolkis Gillet som ordnade sin årliga sommarfest i lördags.
01.08.2016 09:25 UPPDATERAD 02.08.2016 09:27
I trädgården står långborden uppdukade med vita och blommiga kaffekoppar. Det är både utflyttade och nuvarande Tolkisbor som sökt sig till Kattsunds torp under lördagseftermiddagen. Men eftermiddagens något ostadiga väder har gjort att platserna kring borden inte är alldeles fullsatta.
– Vi är inte riktigt så många som vi brukar vara, men vi är nog tillräckligt många för att kunna dricka kaffe, hälsar föreningsordförande Per Blomster sommargästerna i sitt välkomsttal.
Under sommarträffen står fri samvaro och umgänge på programmet. Det ordnas även en frågesport och spelas musik. De nyfikna kan passa på att ta en titt i föreningens museum som byggdes för några år sedan. Där finns donerade prylar av varierande slag.
– Folk har skänkt gamla verktyg och där finns också föremål från den gamla cellulosafabriken som sysselsatte många här i Tolkis, säger Blomster.

Bevarar gamla traditioner

Det röda torpet med vita knutar, som kallas Kattsunds torp, byggdes i mitten av 1700-talet. År 1996 köpte föreningen Tolkis Gillet torpet av Borgå landskommun. Marken är arrenderad och nu används torpet för föreningens möten och andra sammankomster.
Sedan föreningen tog över torpet har huset bland annat fått ny målarfärg, nya elledningar och förnyade fönster. I fjol fick även trappan sig en uppdatering.
– Gillet bevarar byns gamla traditioner. Det här torpet var fallfärdigt när vi fick det. Vi har med talkoarbete piffat upp och skött om det, säger Blomster.

Gamla och nuvarande Tolkisbor

Det är bara en handfull av festdeltagarna som bor kvar i Tolkis. Resten av medlemmarna är utspridda och bor i huvudsak kring Borgå- och Lovisatrakten.
En av de som varje år ser till att besöka sommarfesten är Börje Fagerstedt som flyttade från Tolkis på 1960-talet.
– Varje gång de ordnar någon tillställning så är vi med för att träffa gamla bekanta. Jag har varit så länge borta härifrån och från gemenskapen. Men det här är ett bra sätt att få prata gamla minnen säger han.

ANDRA LÄSER