En produktiv konstnär får det första Palettpriset

Det första Palettpriset som delades ut av Lovisanejdens konstförening gick till målaren Aarne Kyröläinen.

PRIS. Aarne Kyröläinen visar sitt pris. I bakgrunden verket Aleppo.

– Han får priset för hans gedigna karriär som konstmålare men också för hans arbete med att främja konstlivet i Lovisa genom bland annat utveckling av utställningsverksamhet, säger bildkonstnären Tero Maksimainen, vice ordförande i Lovisanejdens konstförening.

Aarne Kyröläinen säger att priset både uppmuntrar och glädjer honom. Efter nio år som ordförande för konstföreningen lämnade Kyröläinen uppgiften.

– Det börjar vara dags för de yngre, säger konstnären som är född 1941.

Som sitt bästa minne och framgång under åren som ordförande lyfter konstnären fram Barnens konsttävling i Lovisa. Han säger att det finaste var att få se ivern och glädjen hos barnen som då målade i Galleri Theodor.

Kyröläinen har alltid varit intresserad av att måla men han räknar sig själv som konstnär först från år 1981, då han som TV-grafiker på Rundradion anslöt sig till deras egen konstklubb där han fortfarande fungerar som lärare. I början lärde han sig olika tekniker från grafik till konstmålning.

– Då jag målar börjar jag oftast med akryl och fortsätter med oljefärger, säger han.

Det är en liten, varm och ljus ateljé på den egna bakgården där Kyröläinen ger liv åt den inspirationen som han mest hämtar från naturen och händelser i hans liv.

– Just nu är jag berörd av flyktingkrisen och därför vill jag måla motiv som handlar om krisen i Syrien, säger han och pekar på sitt senaste verk, Aleppo, där människor är på flykt.

Målningen är tilltalande och stark, största delen av duken täcks av hoppfull rosa orange och vit för att lämna en blek men konstraststark blåa ligga på människorna på flykt.

– Mitt senaste verk känns alltid käraste, alltså nu är det Aleppo.

Ateljén är full av målningar i olika storlekar och motiv. Färgskalan på de flesta är i pastellfärger och en stark grön som går mot turkos och som tilltalar Kyröläinen mest. Konstnären målar alla dagar, ibland kan känslor ge upphov till behovet av att måla.

– Om den känslan blir visuell gör jag några skisser först och ser hur det utvecklas.

Som exempel visar han en målning han gjorde då hans fru genomgick en infarkt senaste hösten.

Ateljén är också platsen där Kyröläinen målar tillsammans med sina barnbarn, något som fyller honom med glädje. Konstnären är tacksam och stolt över priset han håller i handen.

– Men det bästa priset för mig är att få fortsätta göra konst.

Aleppo kommer ställs ut på Kyröläinens kommande utställning Målningar på Galleria Theodor som pågår mellan den 8 och 18 februari.