Sorlet tilltar i kyrkan då publiken, efter att ha visat upp sina coronaintyg vid dörren, tar plats i bänkraderna. Både unga och gamla är ute i kväll och de yngre barnen tittar väntande över bänkarnas ryggstöd mot den bortre ändan av kyrkan där luciakvartetten snart ska stiga in. Men ännu är vi inte riktigt där. Många av de människor som ÖN talar med är verkligt glada över att luciatraditionen kommit i gång igen.
– För oss är lucia en tradition som hör till julfirandet. Lucia sprider ljus och glädje och det är särskilt viktigt för äldre personer på servicehem, säger Tina Ekström som tillsammans med sin man Frank Lönnqvist kommit för att följa med programmet där också dottern Mathilda är med på ett hörn.
Hon sjunger nämligen i församlingens barnkör Diskanten som uppträder med flera nummer under kvällen.
Cenita Blomqvist och Jyrki Laisi säger att luciakröningen är bästa sättet att komma i julstämning.
Vid mittgången hittar vi Cenita Blomqvist och det visar sig att lucia Selma Lepistö är hennes brors dotterdotter.
– Så jag är kanske lite jävig men jag tycker att lucia är en väldigt fin jultradition, säger hon och skrattar.
Cenita deltar för första gången i luciakröningen i Borgå, hon och mannen Jyrki Laisi flyttade till orten för ungefär ett år sedan.
På frågan om vad som är det viktigaste med lucia har han ett klart svar:
– Ljuset, det är det viktigaste. Och luciadagen kunde inte komma vid en lämpligare tidpunkt.
Här har vi eventuellt några framtida lucior. Nanna, Edith och Elli är alla tre stora luciafans.
Uppe på läktaren skymtar ett par små flickor med batteridrivna ljuskronor i håret. Det visar sig att skenet inte bedrar vare sig bildligt eller bokstavligt: både Elli och Nanna är verkliga luciafans. Pappa Mathias Grönman berättar att Elli varit lucia på dagis och hon nickar bestämt på frågan om vill bli lucia också när hon är stor. Nanna är dotter till Johanna Under som är Mathias familjebekanta.
– Visst är det något speciellt med lucia. Nanna fick vara tomte i luciatåget på dagis och det känns jättegulligt att ens eget barn får vara med. På dagis övade de i flera veckor på luciasångerna och Nanna har också hemma gått omkring och övat.
Mångsidigt program
Av tradition har lucia krönts vid Gamla Rådhustorget varefter det ordnats luciasång i domkyrkan. På grund av coronaläget hade hela programmet flyttats till kyrkan och det visade sig vara en lyckad lösning. I kyrkan bjöds det så väl på allsång som körsång av Diskanten innan ljusen släcktes i väntan på lucia. Det blir nästan knäpptyst i kyrkan då kvartetten bestående av lucia Selma Lepistö och tärnorna Miranda Andersin, Tindra Karlsson och Frida-Karin Andersson glider fram längs mittgången mot altaret sjungandes luciasången.
Borgå stads social- och hälsovårdsdirektör Ann–Sofie Silvennoinen kröner lucia Selma Lepistö.
Efter ett par låtar framförda av Runebergskören BSB, som ljöd mäktigt i den mörka kyrkan, var det Borgå stads social- och hälsovårdsdirektör Ann–Sofie Silvennoinens tur att kröna lucia. I sitt tal konstaterade hon att lucias ljus är något vi behöver särskilt mycket just nu.
– Coronapandemin har fört med sig sorg och lidande även östra Nyland och i Borgå. Vi känner en tacksamhet gentemot lucia som med brinnande ljus, vackra sånger och budskap om hopp och värme berör oss alla. Både små och stora, unga och gamla, utan åtskillnad.
Silvennoinen var också hoppfull inför framtiden.
– Ni ger oss hopp om en bättre framtid och berör oss i hjärtat. Ni rör många till tårar med det ljus ni hämtar med er. Vi ska lita på att livet bär och uppskatta det lilla och vackra i stunden. Man behöver inte överflöd, men man bör bry sig om varandra och om alla.
Stämningsfullt är ordet för att beskriva luciakröningen i domkyrkan.
Lugn start för lucia
Även om mycket är annorlunda i år inleddes ändå luciadagen i traditionsenlig ordning. På måndagsmorgonen uppträdde luciakvartetten med stämningsfull luciasång på Grand inför många nyfikna och munskyddsprydda ansikten.
– Jag var jätte nervös, men det gick helt okej. Det var bra övning inför kröningen, säger lucia Selma Lepistö efter uppträdandet och tärnorna var inne på samma linje.
Lucia Selma Sepistös mamma Michaela Lepistö var självfallet på plats i publiken.
Efter Grand bar det av till Svalåkerns servicehem där kvartetten lussade på fyra avdelningar. Men fler uppträdanden än så blev det inte före kröningen på kvällen, och det är enligt luciapappa Kent Lang speciellt.
– I vanliga fall brukar vi ha ett fullspäckat program på luciadagen med över tio uppdrag. I år blir det alltså endast tre.
Hur fortsättningen på luciatiden kommer att se ut är ännu oklart, Lang säger att bokningslistan ännu lever.
– Det har kommit in en del avbokningar, men nya bokningar kommer också till. I nuläget har vi ungefär femtio uppdrag inbokade, i vanliga fall brukar det vara omkring hundra.
Lang tar ändå situationen med ro och påminner om att det ännu går att boka luciakvartetten på numret 045 168 6097.
– Vi får se hur coronaläget utvecklas. Men jag hoppas att de som vill och har möjlighet att ha lucia på besök tar kontakt. Vi har ju vår home base vid Buffens kontor vid Tingsgårdsvägen där vi samlas på morgonen och byter om innan dagens program. Blir det färre uppdrag och luckor i schemat får vi tillbringa mer tid där, inte är det värre än så.
Församlingens barnkör Diskanten uppträdde bland annat med låten Här kommer en liten lucia.
Speciella tider
Luciatraditionen har långa anor i östra Nyland. 1950 kröntes Tolkisbon Ann-Mari Sandström till Borgåbygdens första lucia på Gamla Rådhusets trappa och veterligen har den här traditionen rubbats vid endast två tillfällen. Då Gamla Rådhuset renoverades ägde luciakröningen rum vid stadshuset 2008 och i fjol valdes ingen lucia på grund av coronapandemin. Luciatrion från 2019, det vill säga lucia Lisa Rönnberg och tärnorna Matilda Klemets och Elvira Illman, spelade ändå in en konsert i domkyrkan som strömmades på luciadagen.
– Det är visst mycket sällsynt att lucia inte kröns vid Gamla Rådhuset, enligt mina minnesbilder har det hänt bara de här två gångerna, säger Anders Rosengren, ordförande på Borgåbygdens Ungdomsförbund som tillsammans med Aktiastiftelsen i Borgå, Yle Östnyland och tidningen Östnyland har hand om arrangemangen kring Östnylands lucia.
Han är ändå glad över att luciatraditionen i bygden fick en fortsättning i år även om det skedde under avvikande förhållanden.
– Vi hade ju luciakaffe på morgonen och det var säkert rationellt att ordna kröningen i kyrkan. Även om där säkert är en annorlunda stämning än på Gamla Rådhustorget så är stämningen under kröningen säkert fin också i kyrkan.
ANDRA LÄSER
Lovisa
Skrotbilar, olja och ackumulatorer: Företagare dömd för miljöförstörelse i Lovisa – hovrätten skärpte straffet
30.03.2023 06:32


Stress
Inflammerande mat, blåljus och stillasittande - hälsocoachen vet var skon klämmer
29.03.2023 11:08

Avfall
Bioavfall ska sorteras i alla egnahemshus – i Borgå träder regeln i kraft om ett år
29.03.2023 10:19

