Storbandsmusik möter soul och funk

I samarbete med Lions Club Lovisa ordnade Lovisa Big Band sin traditionsenliga vårkonsert och välgörenhetskonsert, som i år blev en succé. Temat var soul och funk. Soul Sisters och Tobias Andersin rekryterades för att ge showen ett extra lyft.

SVÄNGIGT. Lovisa Big Band under ledning av Robert Löflund tillsammans med Soul Sisters och Tobias Andersin bjöd på en fartfylld konsert i Lovisa i söndags.

Soul of Spring

Lovisa Big Bands vårkonsert med solisterna Soul Sisters och Tobias Andersin.
Finska skolcentret i Lovisa den 17.4 klockan 17.
Dirigent: Robert Löflund.
Saxofon: Bengt Ingelin, Robert Hindsberg, Timo Leikas, Johan Halmen, Magnus Engström.
Trumpet: Jari Nenonen, Leo Kylätasku, Per Hytönen, Hedda Peura, Esa Sjöblom.
Tromboner: Patrik Latvala, Timo Jaakkola, Fredrik Karlsson, Aki Oja.
Piano: Kalle Katz.
Trummor: Tomas Törnroos.
Lovisa Big Band består av sexton musiker och leddes av gästande Borgåbördiga Robert Löflund, känd inom inhemsk jazz och populärmusik. Man önskade locka en bredare publik till vårkonserten genom att ge storbandmusiken en modern prägel och återta den mark storbandsmusiken förlorat till andra musikgenrer.
Under första konserthalvan fick publiken njuta av traditionell storbandsmusik med låtar av bland annat Frank Sinatra och Marilyn Monroe. Efter pausen framfördes Elvis-rock, soul och kända stycken från åttiotalet.
Lovisa Big Band gav ett jämnstarkt uppträdande. Ljudbalansen mellan instrumenten var bra och musikerna spelade melodiskt och självsäkert. De hade läget under fullständig kontroll, oavsett genre.

Övertygande solister

Tobias Andersin är en sympatisk och gladlynt figur, samt en spexig uppträdare som är duktig på att ta kontakt med publiken. Sinatra är för honom en stor förebild, och Andersin inledde passande nog konserten med Mack the Knife. Andersin sjunger med en honungslen, säker stämma som är som gjord för storbandsmusik, och bemästrade Just A Gigolo, Saturday Night och Mr. Bojangles utan problem.
Stundvis drunknade dock hans mjuka röst bland blåsinstrumenten och Soul Sisters stämmor. Han hade en tendens att föra mikrofonen alltför långt ifrån sig under forte-partierna, vilket resulterade i att han hördes dåligt i stunderna han borde ha hörts allra bäst.
Soul Sisters består av tre musikaliskt begåvade kvinnor från Borgå: systrarna Heidi och Pi Kiviharju samt Anna Wiksten. Soul Sisters sjunger med glimten i ögat – de passade bra ihop på scen med Andersin.
Heidi Kiviharju sjöng med en skön, drillande röst i I Wanna Be Loved By You. I Car Wash och Think gav hon prov på stor talang; hon är ett riktigt stjärnskott som tar över hela showen med sin attityd, energi och självsäkerhet. Hennes starka röst verkade inte möta några gränser. Pi Kiviharju sjöng solo bland annat i Fever med en varm, mörk och förförisk stämma. Anna Wiksten uppförde en drömsk, känslofylld version av Moon River. I Cry Me A River sjöng hon med vackert vibrato och gjorde fina glidningar mellan toner. Disco Inferno var låten där Wiksten fick uppvisa sin fartfyllda sida och vidderna av sin musikaliska talang.
Allra starkast är trion när de sjunger tillsammans. Det är tydligt att de älskar att uppträda, de visar tillit till varandras musicerande och unnar varandra. Deras stämsång harmonierar utmärkt. Soul Sisters har soul så det räcker och blir över; det är nästan svårt att beskriva de musikaliska höjder gruppen uppnår.

Anpassningsbar storbandsmusik

Mellan styckena tilltalade solisterna publiken med humor och en skönt familjär stämning skapades under konserten. Konsertutrymmet var i Finska skolcentrets gymnastiksal – kanske inte idylliskt, men dock väl fungerande. Ljud och ljustekniken omskapade utrymmet till den konsertsal Lovisa Big Band, Soul Sisters och Andersin förtjänade.
I sina försök att erövra ny musikalisk mark lyckades Lovisa Big Band galant. Storbandsmusiken är på sätt och vis odödlig med tanke på hur anpassningsbar den är, och detta är Lovisa Big Bands konsert bevis för. Tack vare begåvade solister och varierande repertoar skapades en konsert som var och en – också andra än swinggenerationen – kunde njuta av.

ANDRA LÄSER