Kan jag lära mig att tycka om att läsa?

Jag tycker att det är tungt att läsa böcker. Jag hör till de människor som helt enkelt inte har lätt för att skapa bilder i huvudet utifrån skönlitterära texter. Det krävs djupt fokuserande för det.
Det irriterar mig att jag inte kan diskutera böcker som andra gör. Det de andra pratar om låter ju mysigt. Bland vänner känner jag mig ibland även utanför, eftersom jag inte kan ge egna synpunkter på det som diskuteras.
När läraren i skolan sätter deadline för en recension av en roman och föreslår att boken borde påbörjas senast tre veckor tidigare, är jag redo att börja läsa dubbelt så tidigt som alla andra. Inte för att jag är ivrig, nej. Jag får ångest över att jag inte ska bli klar med boken i tid. Som elev med läxdagboken konstant full har jag lärt mig att skjuta bort oro och nervositet angående skolarbetet, men jag blir sällan uppfylld av glädje när en bok skuffas under min näsa.
Var ligger problemet då?
Förr fanns det inga pekplattor eller andra elektroniska apparater. Kanske utvecklingen av digitala medier och underhållningssätt har dragit uppmärksamheten från de traditionella böckerna. Alla har helt enkelt inte en förmåga att föreställa sig saker.
Jag tycker att en film i jämförelse med en bok ger mera information åt gången – största delen av omgivning och personer beskrivs redan utan ord. Man behöver inte själv forma en värld, även om en värld, som man själv skapat i sitt huvud är något som ingen annan kan fantisera ihop.
I dag händer allt också så snabbt. Jag kan ladda upp en sida på nätet och läsa nyheterna utan att först vara tvungen att hämta morgontidningen från postlådan. Dåligt tålamod påverkar vad man läser samt hur mycket man läser. En otålig person vill kanske direkt gå till den spännande delen av en berättelse utan att ta sig igenom en massa text där innan.
Fastän det i dag finns olika former av böcker och man kunde tro att det finns en slags bok för alla finns det helt enkelt sådana som inte blir insugna i texter och fångad av böcker. Naturligtvis har det betydelse vilken genre boken man ska läsa tillhör.
Böcker har säkert mycket att ge, och vill man ge läsandet en chans lönar det sig att ta en tur till biblioteket.
Jag påpekar detta till mig själv, för jag skulle gärna tycka om att läsa.
ANDRA LÄSER