Borgå museum fick två Åke Hellman-tavlor som donation

Borgå museums samling med verk av Borgåkonstnären Åke Hellman har utökats med två målningar i olja. Det är Åke Hellmans barn Åsa Hellman och Karl Johan Hellman som står för donationen.

LUCIATIDER. Åke Hellmans målning Luciatåg i Borgå II, målade 1952, finns numera i Borgå museums samlingar. Det är konstnärens barn Åsa och Karl Johan Hellman som står för donationen.
Petra Lind
15.12.2018 08:48 UPPDATERAD 19.12.2018 10:36
Tidpunkten för donationen är perfekt, åtminstone om man ser till den ena av de två donerade verken: Luciatåg i Borgå II. Åke Hellmans stämningsfulla oljemålning från 1952 är en situationsbild där Borgåbygdens lucia nummer två eller tre – den första Borgålucian kröntes 1950 – anländer till Gamla rådhustorget i häst och vagn.
Det är stjärnklart, det ligger lite snö på marken och ljussättningen är av helt annat slag än i dag
Det finns tre versioner av verket, varav en från och med nu finns hos Borgå museum medan en finns i moderna konstmuseets Emmas samlingar. Luciatåg i Borgå II är målad under Åke Hellmans korta naivistiska period och till exempel rådhusets trappa är högre än i verkligheten, målad enligt konstnärens uppfattning av omgivningarnas perspektiv.
– Känslan i målningen är fantastiskt. Det är stjärnklart, det ligger lite snö på marken och ljussättningen är av helt annat slag än i dag. Rådhuset är skimrande ljusrosa medan den vitmenade Holmska gården skiftar i grönt, säger Marina Catani, chef på Borgå museum.

Fin tradition

I tavlans luciakortege noteras fackelbärare – en tradition som fortfarande upprätthålls av Borgå FBK – medan publiken i övrigt ser övervägande manlig ut.
– Kan det vara Runebergskörens sångare som står uppradade kring trappan? frågar hon sig.
Luciatematiken ligger Catani nära om hjärtat just i år, eftersom det var hon som i går krönte Östnylands lucia Lina Westerlund på Gamla rådhusets trappa och fick uppleva luciatraditionen i Borgå på nära håll.
Det är faktiskt delvis Marina Catanis förtjänst att Åke Hellmans stämningsfulla tavla hittat sin väg till Borgå museum. Catani besökte den framlidne konstnärens ateljé i somras i samband med ett öppet hus-evenemang, och fick syn på luciamotivet bland en samling tavlor som stod på golvet, lutade mot en vägg.

Unik donation

För Åke Hellmans barn Åsa Hellman och Karl Johan Hellman berättade Catani att Borgå museum har nio verk av konstnären i sina samlingar, och uttryckte sin önskan om att kunna utöka antalet tavlor. Samtidigt konstaterade hon att museet inte har resurser att köpa in konst, och i samband med det lade Åsa Hellman och Karl Johan Hellman fram tanken på en donation.
Vi är väldigt glada över den här unika donationen, speciellt eftersom just de här tavlorna beskriver liv och tradition i Borgå
Resultatet av den diskussionen blev att Borgå museum nu har elva Åke Hellman-verk i sin samling; utöver Luciatåg i Borgå II omfattade donationen även tavlan Kamratporträtt från år 1953 som föreställer Borgåkonstnären Stig Fredriksson.
– Vi är väldigt glada över den här unika donationen, speciellt eftersom just de här tavlorna beskriver liv och tradition i Borgå, säger Marina Catani.

Skiss som bonus

Som en kuriositet kan nämnas att baksidan på luciatavlan pryds av en halvfärdig nakenstudie föreställande badande kvinnor. Det var ont om material efter krigsåren och enligt museilektor Margaretha Jämbäck hörde det på 1950-talet till vanligheterna att konstnärerna använde bägge sidorna av såväl papper som taveldukar.
– Det är osäkert om just den här Hellman-skissen blev en tavla, säger Jämbäck.
Åke Hellmans Luciatåg i Borgå II visas i stora salen Gamla rådhuset – i gott sällskap med Saara Hopeas julbord – åtminstone december månad ut. Värt att notera är att det är fritt inträde till museets utställningar under resten av året.

ANDRA LÄSER