Polisen: "Skyddsglasögon är obligatoriska, klä er varmt och ta hand om varandra"

Inför nyårsaftonen påminner polisen om att föräldrarna har ansvar över sina barn, både vad gäller alkohol och fyrverkerier.

Tidigare års statistik visar att antalet utryckningar fördubblas under nyåret, jämfört med en vanlig helg.
31.12.2018 14:06
– Vad gäller alkohol lönar det sig att påminna om måtta och att man måste vara 18 år för att dricka, säger överkommissarie Jari Taponen vid polisinrättningen i Helsingfors i ett pressmeddelande.
Detsamma gäller fyrverkerier. Minderåriga får inte skjuta raketer, och fyrverkerier och alkohol passar inte ihop alls, säger polisen.
– Minderåriga får inte ens inneha alkohol eller fyrverkerier, säger Uleåborgspolisen.
Skyddsglasögon är obligatoriska för dem som skjuter raketer och önskvärt också för åskådare. Fyrverkerier får endast avfyras mellan klockan 18 och klockan 2 på natten.

Oväder och trafikavbrott

I städerna kommer polisen att synas i gatubilden. I Helsingfors stängs Senatstorget för trafik från och med klockan 20 och öppnas igen klockan ett på natten.
– Mycket folk rör sig i Helsingfors centrum på måndagskvällen. Det lönar sig att klä sig varmt, ha tålamod och vara beredd på långa taxiköer och trafikavbrott, säger Taponen.
Om man rör sig med bil lönar det sig att räkna med tillräckligt mycket tid för resorna. Väglaget kan vara dåligt då både snöblandat regn och ordentligt hårda vindar utlovas.
– Se till att ha en chaufför som säkert håller sig nykter hela kvällen, skriver polisinrättningen i Inre Finland.

Se upp för ficktjuvar

Också ficktjuvarna är i farten på nyårsafton. Polisen uppmanar alla att lämna värdefulla saker hemma. Ute i vimlet ska man inte lämna handväskan, telefonen eller plånboken oövervakade.
Man ska inte heller ta ut pengar i en bankautomat om det finns påträngande personer i närheten. Det lönar sig också att röra sig med personer man känner och undvika att bli väldigt berusad.
– Om någon i sällskapet eventuellt slocknar, se till att den personen kommer till en trygg och varm plats, skriver polisen.
Om polisen träffar personer som slocknat, stör eller slåss tas personerna i förvar för att vila eller lugna ner sig.
Polisen påpekar att man förstås ska få ha roligt.

Uttryckningarna fördubblas

Tidigare års statistik visar att antalet utryckningar fördubblas under nyåret, jämfört med en vanlig helg. De vanligaste uppdragen gäller berusade personer och misshandel på restauranger och gator. Polisen larmas också ofta hem till folk.
Även olyckor och incidenter kopplade till fyrverkerier sysselsätter polisen.
Minderåriga får inte använda fyrverkerier.

ANDRA LÄSER