Mandys Nyckel gjorde vaggvisa på teckenspråk

I början av juni släppte det finlandssvenska bandet Mandys Nyckel en musikvideo på finlandssvenskt teckenspråk. Språket är allvarligt hotat enligt Unesco.

Bandmedlemmarna i folkpopbandet Mandys Nyckel jobbar till vardags som musiker och musikpedagoger i Borgå, Helsingfors, Vanda, Grankulla, Raseborg och Åbo.
Jonas Forsbackajonas.forsbacka@hbl.fi
23.06.2022 17:30
Det finlandssvenska folkpopbandet Mandys Nyckel släppte vaggvisealbumet Sov min älskling i mars i år. Nu har bandet gjort en musikvideo till albumets titelspår, som framförs på både sång och finlandssvenskt teckenspråk.
I musikvideon står Rebecka Stråhlman framför en tegelvägg när hon framför låten med inlevelse på det finlandssvenska teckenspråket. Musiken är komponerad av Emilie Adolfsson och bandets frontfigur Amanda Henriksson har skrivit texten.
– Det var en idé som plötsligt bara dök upp. Jag har länge tänkt att jag vill jobba inkluderande. Jag visste att det skulle passa bra om Rebecka gjorde en version av låten, eftersom jag känner henne och vet att hon har sysslat med musik förut, säger Henriksson.
Bandet gjorde en första musikvideo till Sov min älskling i slutet av året i fjol.

Det finlandssvenska teckenspråket

Det finns två nationella teckenspråk i Finland: det finlandssvenska och finska teckenspråket, som båda etablerades i samband med grundandet av den första dövskolan år 1846.
Teckenspråk erkändes som minoritetsspråk i Finland i och med grundlagsändringen 1995. Det finlandssvenska teckenspråket har klassats som officiellt språk sedan 2005.
Varje teckenspråk är kopplat till den egna språkgemenskapen och kulturen. Det finns olika lokala dialekter och variationer i teckenspråkbruket i världen.
Det har länge uppskattats att omkring 300 personer använder det finlandssvenska teckenspråket, varav hälften av personerna är döva. En kartläggning från 2014-2015 visade samtidigt att antalet döva talare i Finland är endast 90 personer, och att en stor del av dem är födda på 1950-talet eller tidigare.
4 000-5 000 personer har finskt teckenspråk som modersmål, och språket talas som andra eller främmande språk av 6 000-9 000 personer.
Ord och meningar byggs upp av olika tecken i teckenspråk. Tecken består av följande saker: handform (fingrarnas ställning), platsen där tecknet utförs (på kroppen eller framför kroppen), händernas rörelse (rörelse då tecknet utförs), orientation (i vilken riktning, till exempel uppåt eller neråt, handen och fingrarna rör sig under tecknet), icke-manuella element (ansiktsuttryck, mun-, huvud- och kroppsrörelser).
Källa: Källa: Institutet för de inhemska språken

Allvarligt hotat

Henriksson tänker att människor som dagligen använder det finlandssvenska teckenspråket sällan får ta del av kultur på sitt modersmål.
– Det känns fint att kunna bidra med det, säger Henriksson.
Det finlandssvenska teckenspråket är allvarligt hotat, enligt FN-organisationen Unescos kriterier. Uppskattningsvis 300 personer använder språket, hälften av personerna är döva och många är födda på 1950-talet eller tidigare. Institutet för de inhemska språken noterar att knappt 100 finländare har registrerat det finlandssvenska teckenspråket som sitt modersmål.
Amanda Henriksson skriver stora delar av texten och musiken till Mandys Nyckel, som gett ut albumen  Möjligheter (2015), Wind (2018) och Sov min älskling (2022).

Vill inte exotifiera

Det kan vara svårt att översätta talat språk till teckenspråk, säger Stråhlman i ett pressmeddelande. Hon har därför tagit hjälp av en professionell tolk när hon översatte låten.
"Det handlar mer om hur man använder kroppsspråk och ansiktsuttryck än om de egentliga tecknen. Exempelvis använder jag här inte det rätta tecknet för ‘sova’, eftersom vi bestämde oss för att skapa ett flyt i handrörelsen", säger Stråhlman i pressmeddelandet.
– Teckenspråket är vackert att ta del av, även om man inte är bekant med det sedan tidigare. Vi vill inte exotifiera språket, utan lära oss mer om det, säger Henriksson.
Mandys Nyckel består av Amanda Henriksson, Margarita Eklund, Sara Selenius, Martina Brunell, Lotta Ahlbeck, Jesper Eklund, Olli Liljeström och Niklas Nyholm.