Det måste bli Helenius mot Wilder

Efter en väntan på nio månader är det klart att den Borgåbördiga proffsboxaren Robert Helenius får stiga upp i ringen igen.

Robert Helenius boxas i höst.
En efter en har pusselbitarna fallit på rätt plats. Endast en bit fattas – och den är stor. Den metaforiska pusselbiten föreställer Robert Helenius motståndare i hans följande match – en match som enligt managern Markus Sundman kommer ordnas i höst i USA.
Hur pusselbiten i fråga ser ut och vem den föreställer är i skrivande stund ett mysterium. Men det lutar starkt mot att det handlar om en viss före detta världsmästare från Tuscaloosa, Alabama. En lite på två meter lång herreman med dynamit i knytnävarna som endast världens för tillfället bästa tungviktsboxare lyckats besegra. En superstjärna som inledde proffskarriären med 40 raka segrar varav 39 på knockout.
Hur pusselbiten i fråga ser ut och vem den föreställer är i skrivande stund ett mysterium. Men det lutar starkt mot att det handlar om en viss före detta världsmästare från Tuscaloosa, Alabama.
Det handlar om självaste Deontay Wilder.
Den 9 oktober i fjol skrevs ner i historieböckerna som dagen då Helenius marknadsvärde höjdes mot skyarna då han totaldominerade Adam Kownacki i samma matchkväll som Wilder och Tyson Fury satte punkt på sin trilogi. Fury knockade Wilder för andra matchen i rad och de ivrigaste spekulationerna handlade efteråt om att Wilder skulle lägga av för gott.
Wilder tog timeout efter förlusten medan Helenius bakgrundsteam jobbade för att få en VM-titelmatch som WBA-förbundet i praktiken lovat finländaren. Den blev som bekant inte av.
Wilder visade nyligen intresse för att göra ett nytt försök på att erövra boxningsvärlden. Samtidigt jobbar Helenius bakgrundsteam för en möjligast stor match. 1+1=2.
Inget annat alternativ än Helenius mot Wilder känns vettigt. Inte efter att manager Sundman snackat om en "stor, betydelsefull match" och om en motståndare "vars namn berättar det mesta". Ingen annan än Wilder passar Sundmans beskrivning.
Helenius och Wilder känner varann i och med att de sparrat tillsammans och bägge två har gällande kontrakt med boxningsstallet PBC. Två potentiella motståndare för både Helenius och Wilder, Andy Ruiz jr och Luis Ortiz, parades dessutom ihop tidigare i sommar och är därmed inte möjliga motståndare. Ruiz jr är före detta världsmästare efter skrällen mot Joshua, Ortiz har däremot två gånger utmanat hårt Wilder om hans gamla VM-titel.
Övriga möjliga motståndare hade varit PBC-stallets amerikaner Chris Arreola, Dominic Breazeale och Charles Martin, men samtliga har förluster bakom sig. Kubanska obesegrade framtidsnamnet Frank Sanchez, 29, kunde också vara en möjlig motståndare men passar inte lika bra in i ekvationen som Wilder.
Helenius-Wilder skulle vara det överlägset största spektaklet som en finländsk proffsboxare varit inblandad i. Trots att det knappast kommer handla om en VM-titelmatch med något av de fyra stora förbundens mästerskapsbälten på spel.
Orsaken är enkel: ukrainska världsmästaren Oleksandr Usyk möter förre mästaren Anthony Joshua i en repris den 20 augusti och WBC-förbundets bälte pryder alltjämt Tyson Furys prisskåp, trots att denne klart och tydligt talat om att hänga upp handskarna för gott.
Visserligen kan man inte lita på den pratglada brittens ord som sagt att han tänker hålla WBC-förbundets titel fram till våren 2023 trots att han inte planerar att boxas igen. Med andra ord håller han dörren uppe för en superfajt mot vinnaren av Usyk-Joshua 2.
Oavsett hurdant beslut som Fury till slut fattar känns vinnaren i en möjlig fajt mellan Helenius och Wilder som ett givet val i en VM-titelmatch 2023.
Nu väntar vi bara på ett officiellt besked att matchen blir av.