Kolumn: Idrottarens vardag är snarare hårt slit än en ren dröm

I sin kolumn funderar Matilda Svahn på vad toppidrottare väljer att skriva om på sociala medier.

Matilda Svahn funderar på vad det kostar att bli toppidrottare.
12.08.2022 08:04
Vi har alla någon sett upp till en kändis, ofta en idrottare. Som liten drömde man om att bli världskänd fotbollsmålvakt eller bäst på simning. Toppidrottarens liv ser ut som en dröm: Pengar, beröm och populäritet. Verkligheten är dock ändå annat: Långa dagar och otaliga timmar med hårt slit.
Många av oss har någon gång velat bli en världskänd idrottare och tyckt att det inte finns något tuffare än att bli bra på någon sport. Man ser på tv hur idrottare presterar på en ofattbar nivå och når alla sina drömmar. Sedan blir de hyllade av hela världen och får fina pris att placera på spismanteln. Vi ser bara den fina och glamorösa delen av en toppidrottares liv.
Speciellt i dagens läge, när sociala medier har blivit allt vanligare, förvrängs bilden allt mer. Man delar naturligtvis med sig allt positivt och fint, och lämnar bort det jobbiga och tuffa. Idrottare delar oftare inlägg då sporten löper bra och lämnar odelat då de misslyckats. Det blir så lätt att man tror att idrottare lever ett drömliv och allt går som på löpande band.

ANDRA LÄSER