Europas största fest - som arbetsplats

2011 var året, Paradise Oscar var Finlands representant i tävlingen och Svenska Yle saknade kommentatorer för det årets upplaga av Eurovision Song Contest. Nu, sex år senare sitter samma par i kommentatorsbåset för sjätte året i rad.

RADARPAR. Eva Frantz och Johan Lindroos refererar ESC för sjätte året i rad.

Johan Lindroos från Sibbo, till vardags musikchef för Svenska Yles radiokanaler Radio X3M och Radio Vega, och Eva Frantz, redaktör på Svenska Yle, fick en chockstart på vad som senare kom att bli deras triumfkort, under namnet De Eurovisa.

– Det var redan mars 2011, den finska uttagningen hade varit för länge sedan, då man insåg att det inte fanns finlandssvenska kommentatorer trots att Finlands representant till och med var svenskspråkig, säger Johan Lindroos.

– Då jobbet landade på våra bord kände vi ju egentligen inte ens varandra, och inte hade vi någonsin gjort ett referat tillsammans tidigare, skrattar Eva Frantz.

Vårt referat ska inte vara bara för de extrema fansen, alla ska få något ut av det.

De bestämde sig snabbt för att de inte ville göra sitt referat alltför nördigt. Efter den första tävlingen fick paret en hel del respons, av båda sorterna. Men många tyckte ändå att de gjorde Eurovisionen underhållande.

– Vårt referat ska inte vara bara för de extrema fansen, alla ska få något ut av det. De som inte är pålästa ska tycka att det är intressant, och de som är pålästa ska kunna hålla med i åsikterna, förklarar Lindroos.

Året börjar på hösten

Johan Lindroos har redan fler år varit med och gallrat fram de artister som deltar i den finska uttagningen, UMK – Uuden Musiikin Kilpailu,Tävlingen för ny musik – så han håller på med Eurovisionen redan från hösten.

Förutom referat gör De Eurovisa också ett program där de, tillsammans med gäster, poängsätter samtliga deltagande bidrag i tävlingen.

– Redan under vintern måste vi börja boka studio och gäster för årets upplaga av tv-programmet De Eurovisa. Strax efter det brukar UMK köra i gång, sen är det svenska Melodifestivalens tur och plötsligt är det redan maj, och dags att packa resväskan, konstaterar Frantz.

När vi far i väg har vi ett ”grundreferat”, som vi kan använda ifall allt annat kraschar och vi bara har det där ena utskrivna pappret när direktsändnigen börjar.

Både Eva Frantz och Johan Lindroos konstaterar att det under vintern blir svårt att hinna följa med så många andra länders uttagningar, trots att de skulle vilja göra det.

– På sin höjd hinner vi följa med Estlands uttagning, kanske lite Norge och sen då såklart Sveriges Melodifestival.

Hetsiga dagar på plats

Redan förra veckans torsdag, på Kristi Himmelsfärds dag, åkte Frantz och Lindroos iväg till Eurovisionens värdstad för i år, Stockholm. Samtidigt började en hektisk period på tio dagar. Redan första dagen fick de ett rejält infopaket med allt de behöver veta. Efter det började de följa med repetitionerna och jobba på sitt referat.

– När vi far i väg har vi ett ”grundreferat”, som vi kan använda ifall allt annat kraschar och vi bara har det där ena utskrivna pappret när direktsändnigen börjar. Men under repetitionerna lär man sig gilla så gott som alla bidrag, och ofta skriver vi om det mesta av vårt referat då vi följt med artisterna, förklarar Frantz och Lindroos.

Båda två kan samsas om att Eurovisionen är ett fantastiskt evenemang, som under en vecka enar Europa.

– För tillfället är folk rädda för terrorister, och det är överlag svåra tider i världen för tillfället, men det är maffigt att se hur man under den här veckan kan glömma allt det och fullt ut satsa på underhållning, musik och glädje, säger Frantz.

Finlands Sandhja föll tyvärr ut i semifinalen i tisdags, men finalen kan du ändå se med referat av Eva och Johan på YLE Tv 2 och Arenan på lördag klockan 22.00.

ANDRA LÄSER