Ett jobb där man kombinerar intresse och livsstil

Att fungera som tränare för barn är både en utmaning och något som man har nytta av senare i livet. Det är ett jobb som man blir på gott humör av, där man lär sig leda en grupp och det bästa av allt – man får göra det man tycker om samtidigt som man får umgås med barn.

Hjälptränare. Emma Bakalov ser sitt jobb som extratränare för redskapsgymnastikgruppen mer som en hobby än som ett jobb – det är så roligt.
Emma Bakalov, 18 år, är en av de aktiva i Borgå gymnastikförening som gärna lägger ner en och en halv timme i veckan på att träna barn i redskapsgymnastik. Hon fungerar som en extratränare vid sidan om huvudtränaren Frank Eisentraut. Eftersom hon trivs så bra med att jobba med gruppen, kallar hon gärna uppdraget för en mångsidig hobby i stället för ett jobb.
Emma har alltid tyckt om att träna på gym och att spendera tid med barn, därför tyckte hon att jobbet som extra tränare skulle vara något för henne.
– Dessutom tränar jag inte andra så ofta, men jag tränar själv mycket på fritiden, det gör saken ännu roligare, konstaterar hon.

Mångsidigt upplägg

Varje vecka håller Emma ett 45 minuters program för barnen som är i 9-12 års ålder, med fokus på styrketräning. Detta innebär att hon måste planera upplägget bra, så att varje muskelgrupp får träning. Dessutom går det inte att träna enligt samma program varje vecka, utan för att utvecklas behövs variation. Emma berättar att hon har haft stor nytta av sin egen gymträning i planeringen, då hon under åren har märkt vad som är bra att göra och vad som är mindre bra.
– Man måste nog kunna något om träning för att kunna på bästa möjliga sätt lägga upp ett träningsprogram, påpekar hon.
På samma sätt har hon också nytta av träningen med barnen, då hon upptäcker olika rörelser som hon kan använda i sin egen träning. Hennes storasyster Milena har också tränat samma grupp så ifall Emma skulle behöva hjälp finns hon till hands. Det bästa med träning och att träna andra, är enligt Emma att se hur människor utvecklas.
Tränar. Emma Bakalov tycker att jobbet som extratränare ger henne färdigheter hon kan ha nytta av senare i livet.

Lärorik hobby

Då Emmas främsta uppgift på jobbet i Borgå gymnastikförening är att övervaka barnen, samt att hålla ett träningspass i början av träningen, blir det inte ett problem fast hon inte själv tränat redskapsgymnastik. Frank är den som hjälper barnen att utvecklas inom redskapsgymnastik. Hon anser i stället att det är mer lärorikt på så sätt, eftersom hon lär sig själv mer och mer för varje gång. Hon påpekar dock att det skulle vara lättare att träna en grupp om hon tränade dem i någon sportgren som hon själv hållit på med.
– Då skulle jag se allt ur ett annat perspektiv, säger hon.
Det går dock att anpassa hennes uppgifter till det hon kan, vilket hon är glad över, och huvudtränaren har ansvaret. Det går alltså hur bra som helst att vara med och leda gruppen, så länge hon får göra det hon är bra på. Emma har själv tränat i hela sitt liv och trivs bra med att lära ut något hon själv gärna gör på fritiden

Jobb i framtiden

Emma skulle inte ha något emot att jobba med barn i framtiden, även att bli tränare är ett alternativ för henne – om inte som heltidsjobb så som deltidsjobb. Hon anser att hon har stor nytta av jobbet då hon lär sig mycket om hur barn fungerar i olika situationer och hur man på bästa sätt socialiserar med barn.
Något som Emma har blivit bättre på är att anpassa sig till situationer och inta en annan roll då hon leder gruppen. Man måste lära sig att fatta beslut som inte alltid överensstämmer med det man kanske själv skulle välja, samt att säga till om det blir för mycket av något.
För att bli en hjälpledare för en barngrupp, behöver man inte gå någon krävande utbildning. Det räcker med en ledarutbildning. Om du är stresstålig, utåtriktad och självständig är detta jobb något för dig – Emma rekommenderar varmt jobbet för alla som har tänkt på ett yrke som man är i kontakt med barn.
– Det viktigaste är att du har en positiv inställning, säger hon.

ANDRA LÄSER