Försäljningen av Villa Biaudet splittrar författarna – grälet blottar oavsiktligt författareföreningens stora förmögenhet

Under veckoslutet blev Societetshuset i Lovisa en mötesplats för de författare och kulturintresserade som motsätter sig en försäljning av författarresidenset Villa Biaudet.

Tom Paxal hör till de författare som ser det som en kulturskandal att Villa Biaudet säljs. Under Paxals residenstid syntes han ofta på Saltbodan, och där blev han nära bekant med de dåvarande krögarna Marja och Dirk Kühn.
04.04.2023 06:31
Ursprungligen var det meningen att den matiné som Ulla-Lena Lundberg och Thomas Rosenberg på lördagen organiserade på Socis skulle fungera som ett mysigt stödevenemang där närmast författare som bott i residenset läser upp sina texter varvade med musik.
Mot slutet av matinén blev stämningen ändå allt mer spänd, och man fick uppfattningen att allt fler författare nu aktivt motsätter sig en försäljning av villan.
– Jag är numera klart emot en försäljning, säger författaren Kjell Lindblad som i två repriser varit residensförfattare i Villa Biaudet. Lindblad är känd för sina texter som ofta utgår från barns perspektiv på vuxna tilldragelser.

ANDRA LÄSER