Insändare: Jag vet inte om jag vill flytta tillbaka till ett förändrat Sibbo

Invånarnas stöd är viktigt när Nickby byggs ut, betonade kommunens planerare 2018 när de här byggarbetena var aktuella.
11.10.2022 16:35 UPPDATERAD 14.10.2022 13:19
Jag har inte bott i Sibbo på några år nu, men det är där jag växte upp och planen har alltid varit att flytta tillbaka. Men som det ser ut nu vet jag inte varför jag någonsin skulle flytta tillbaka dit. Det är en växande kommun och utvecklingen ska självklart gå framåt, men enligt mig och många av dem jag har pratat med, går utveckling åt fel håll. 
Det jublas över varje ny invånare, varje nytt hus och bostadsområde som byggs, men vad tycker egentligen Sibboborna om detta? Av alla jag känner är det ingen som är nöjd, faktum är att alla mina vänner har flyttat bort, oftast till västra Nyland där svenskans ställning ännu är stark. Sibbo är inte längre Sibbo och svenskans status har aldrig varit sämre än den är nu.
Om de i Österbotten visste vilket enormt krokben vi lägger för oss själva skulle de skrattande skaka på huvudet åt oss och prata vidare på sina svenska dialekter, även i butiken.
Sibbodialekten är utdöende och inte ens i kassan i butiken kan man längre få höra ett ”tack” eller summan på svenska. Jag vet inte vad kommunen sysslar med. Man driver ut ”the original Sibboborna” för att ersätta dem med nya och jublar över att förstöra den fina naturen för att bygga upp ett nytt Vanda. Inget ont om Vanda, men behöver vi verkligen två Vanda? Varför kan vi inte låta landsbygd vara landsbygd och ta vara på svenskan och dialekten? 
Om de i Österbotten visste vilket enormt krokben vi lägger för oss själva skulle de skrattande skaka på huvudet åt oss och prata vidare på sina svenska dialekter, även i butiken.
Jag känner mig hemlös. Sibbo har alltid varit mitt älskade Sibbo, men det Sibbo jag älskar finns inte längre kvar. Kommunen skulle gärna få lyssna på sina invånare, hur ofta har man inte hört att de inte vill att sköna naturområden förstörs med nya bostadsområden och höghus? Låt kommunen utvecklas, men förstör den inte på samma gång. Värna om svenskan, dialekten och naturen.
Det kaos som råder i kommunen nu kostar bara mer i slutändan och alla forna Sibbobor med svenska och Sibbodialekten som modersmål är snart ett minne blott.
Chanette Härus, Uppvuxen i Sibbo, nu Vasabo
Chanette Härus skriver att "Sibbo har alltid varit mitt älskade Sibbo, men det Sibbo jag älskar finns inte längre kvar." Vad tycker du! Håller Sibbo på att förändras på ett sätt så att det genuina i orten försvinner?
Vi tar gärna emot tips om saker att skriva om från våra läsare. Fyll i fältet nedan för att skicka ett tips.

ANDRA LÄSER