Personlig kolumn gav Fanny pris

Med en kolumn om prestationsångest tog Fanny Lindholm, som går i Borgå Gymnasium, tredje plats i kolumntävlingen Argh? Hennes personliga erfarenheter ger texten extra djup.

MÅR BRA. Fanny Lindholm samlade sina tankar och erfarenheter i en berörande kolumn som gav henne tredje pris i kolumntävlingen Argh?
Jannika Lindén
26.10.2019 14:59 UPPDATERAD 26.10.2019 16:29
För ett och ett halvt år sedan kunde Fanny Lindholm inte gå till skolan. Det bara inte gick. Hon var utbränd.
– Jag har alltid känt att jag behöver göra bra. Det är jag själv som ställt de höga kraven på mig själv. En dag bara rasade det, säger hon.
Hon fick hjälp och mår i dag bättre. Hon har också lärt sig vara lite snällare mot sig själv.
– Jag har inte mått så här bra på många år, och jag har lärt mig att känna igen tecknen, och vila om jag är trött. Men en del av problemen som jag fick kommer jag att bära med mig resten av mitt liv, säger hon.
I våras samlade Fanny Lindholm sina tankar till en kolumn som hon skickade in till kolumntävlingen Argh? som ordnas av Svenska modersmålslärarföreningen i Finland.
– För mig hjälper det att skriva om det som är svårt. Det har alltid varit lättare att skriva än att prata.

Glad över priset

Det var Fanny Lindholms modersmålslärare Rolf Blauberg som informerade henne om att hon placerat sig som trea i tävlingen.
– Jag blev jätteglad, jag hade inte väntat mig att det skulle gå så bra, fast jag tycker att jag lyckades bra med texten, säger Lindholm.
Kolumnen är ett format som Fanny är bekant med sedan tidigare. Hon var några år en del av Östnylands ungredaktion. I skolan hinner man inte med så mycket andra texttyper än de som man förväntas behärska i studentexamen.

Argh?

Kolumntävlingen ordnades i år för åttonde gången. Arrangeras av Svenska modersmålslärarföreningen i Finland med bidrag från Svenska kulturfonden.
Tävlingen är öppen för studerande i gymnasiet eller motsvarande åldersgrupp i yrkesutbildningen.
Uppdraget var att skriva en kolumn på högst 3 000 tecken. Ämnet fick skribenterna välja fritt.
Juryns medlemmar var i år Jeanette Björkqvist, journalist, Johanna Holmström, författare, Petter Wallenius, lektor i historia och samhällskunskap.
Pristagarna belönas på Helsingfors bokmässa, lördagen den 26 oktober 2019 kl. 11.00 på scenen Kirjakallio.
Prisutdelning blir det i morgon på bokmässan i Helsingfors.
– Jag har aldrig varit i Mässcentrum tidigare, men månne jag inte hittar, säger en glad skribent.
Fanny Lindholm tycker att man borde prata mer om prestationskrav och risken för att känna för stor press på sig.
– Det är ett faktum att allt fler ungdomar mår dåligt, så man borde nämna det i skolan

Stolt lärare

Rolf Blauberg är glad och stolt över att ha en elev som på eget bevåg skriver kolumner och deltar i tävlingar.
– Placeringen är helt Fannys egen förtjänst. Vi på skolan har berättat om tävlingen och bollat texter med dem som ville delta, men annars har de skött allting själva, säger Blauberg.
I Borgå Gymnasium satsar man speciellt på texter och skrivande. Det nya provet i studentexamen ställer höga krav på eleverna och man försöker skapa modeller som hjälper eleverna att greppa uppgifterna.
– Kraven ökar hela tiden i studentexamen, och motivationen kan lida om man upplever att ribban hela tiden höjs. Det medför också att kraven är dunkla, man vet inte vad som förväntas av en, säger Blauberg.
Första pris i tävlingen går till Fredrik Shaw, Ekenäs gymnasium, för kolumnen Du ser ju inte utländsk ut som handlar om utanförskap. Andra pris får Elin Laihorinne, Pedersöre gymnasium. Hennes kolumn heter Ett klick och du är borta och tar upp ungas liv i en virtuell verklighet. Alfred Backlund från Topeliusgymnasiet i Nykarleby fick hedersomnämnande.

ANDRA LÄSER