Ministrar på besök: "Tågen österut måste gå via Borgå och Lovisa"

Östra kustbanan och goda förbindelser till huvudstadsregionen stod på agendan då flera ministrar besökte Östnyland i början av veckan. – Nyland är ett heterogent område med olika verkligheter, det påminns vi om då vi är på besök här i öst, säger minister Thomas Blomqvist (SFP).

MÖTTES I BORGÅ. SFP:s ministrar Anna-Maja Henriksson och Thomas Blomqvist anser att den nya tågförbindelsen från Helsingfors österut som nämns i regeringsprogrammet borde gå längs kusten via Borgå-Lovisa-Kotka österut.
22.01.2020 12:30 UPPDATERAD 22.01.2020 12:34
Både Lovisa och Borgå har goda möjligheter att utvecklas med tanke på sitt läge, påpekade utvecklings- och utrikeshandelsminister Ville Skinnari (SDP) då han besökte regionen på måndagen.
– Geografiskt sett ligger ni bra till och avståndet till flygplatsen är kort. Här finns fina företag och goda sysselsättningsmöjligheter, sade Skinnari efter att ha besökt både kärnkraftverket i Lovisa och oljebekämpningsföretaget Lamor i Borgå.
Också justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) och Thomas Blomqvist, minister för jämställdhet och nordiskt samarbete (SFP), valde att besöka Lamor under sitt möte i Borgå under tisdagen. Även de ville lyfta fram regionens närhet till Helsingfors.

ANDRA LÄSER