Mörker behövs för att stjärnorna ska lysa

Jag har varit mörkrädd ända sedan jag var liten. Där andra såg ett vanligt dörrhandtag kunde jag i mörkret se ett skrämmande ansikte. Senare har rädslan för mörkret blivit mer en rädsla för vad som egentligen finns därute i mörkret, och att leva med en relativt livlig fantasi har inte gjort den saken enklare. Men det finns så mycket fint i mörkret också, saker som man alltför sällan tänker på. Sådant man helt enkelt glömmer att uppskatta mitt i den hektiska vardagen.
För det första är det ju mysigt med hösten just för att det blir lite mörkare och man får en orsak att tända de rosendoftande doftljusen som väntat i skåpet i nästan ett helt år på den här tiden av året. Efter att ljusen är tända är det kanske inte längre lika mörkt, kan någon påpeka. Kanske inte det, men utan mörkret skulle man inte heller uppleva ljusets låga som lika fascinerande. Och visst är det stämningsfullt med tända ljus?
För det andra så fick min kvällsälskande kompis mig att se på mörkret ur ett helt annat perspektiv. Hon älskar mystiken med mörkret, att man inte har någon aning om vad som till exempel fanns bland träden – något som vanligtvis får mig att bli lite skraj. De saker som i sin tur var belysta av de gatlamporna vi då passerade var så granna jämfört med resten, vilket var något som fascinerade henne, och sedan den kvällen även mig.
För det tredje så är det ju så att vi bortsett från solen endast ser stjärnor på natten. Varför det? Jo, eftersom mörker behövs för att stjärnor ska synas för oss. Ifall jag minns riktigt rätt så ser vi inte stjärnor på dagen eftersom vår sol får jordens luftlager att lysa ljusblått på dagen. Bortsett från det vetenskapliga så vill jag gärna också tolka det här symboliskt; då man genomgår mörkare och jobbigare perioder i livet så kommer man även att lysa klarare efteråt. Det är också under de mörkaste dagarna som man inser hur stark man egentligen är.
Så vad är då min slutsats? Mörkret är ju nog sist och slutligen mer fascinerande än skrämmande. Att det är mörkare tider får oss att allt mer uppskatta det vackra och stämningsfulla i vår vardag. Allt handlar egentligen endast om inställningen till saken; det gäller med andra ord att först hitta mörkrets ljusa sidor för att kunna se det fina i det mörka!