Svartså byskola kan bli modernt kollektiv

Entusiastisk trio ser många möjligheter till fint boende i skolan.

VISION. Planen ska uppdateras eftersom taket inte kommer att lyftas så här mycket, men skolans takhöjd ska behållas och eventuellt läggs några takfönster till.
25.08.2016 14:30 UPPDATERAD 25.08.2016 14:45
Det var en slump som förde arkitekterna Pedro Aibeó, Antti Saravuo och Natalie Stratakis samman för tre månader sedan under en grekisk påskfest i Helsingfors. Nu är de partner i ett spännande projekt att förvandla Svartså skola till ett boendekollektiv med tio-tolv bostäder på mellan 70 och 160 kvadratmeter.
Ingen av dem bor i Borgå, ännu. Pedro Aibeó hade via en bekant fått veta att en nedlagd skola i en naturskön miljö i Borgå var till salu. Saravuo var genast med på noterna, och i onsdags träffade duon Borgå stads representanter för att diskutera sitt upplägg.
– Mottagandet var väldigt positivt, och vi fick uppfattningen att de verkligen gillade vårt förslag. Det skulle kunna bli ett pilotprojekt i Borgå, men i Helsingfors finns det exempel på liknande, säger Pedro.
FÖRVÄNTANSFULLA. Efter samtalet med Borgå stads tjänstemän känner arkitekterna Pedro Aibeó och Antti Saravuo deras vision av Svartså skola kan förverkligas.
Lokalitetsdirektör Börje Boström säger att Svartså gamla byskola har varit till salu länge och man är angelägen om att hitta en köpare. Staden begär 350 000 euro för fastigheten. Området har ingen plan.
– Vi är villiga att låta planerna granskas av byggnads- och miljönämnden, och anhålla om undantagstillstånd för ombyggnaden.

Delaktighet i planeringen

Tanken är att invånarna får vara med i planeringen från början, om de vill. Ledorden är hög kvalitet och modernt, men inte dyrbart och flashigt. Aibeó och Saravuop hoppas att de kan samarbeta med lokala yrkesskolor, ge studerande möjlighet att i praktiken studera hur man gör genuint hantverk i ett gammalt hus byggt i timmer.
– Vi imponerades av den vackra miljön i Svartså. När man befinner sig inne i huset är det härliga vyer från alla fönster och ljuset strålar in, säger Pedro.
POTENTIAL. Pedro Aibeó och Antti Saravuo ser möjligheterna i Svartså skola.
Det är en form av kollektivt boende som man skapar med en del gemensamma utrymmen, till exempel bastu, vinterträdgård, verkstad, festlokal (i skolans gymnastiksal) och kök (skolans storkök) och sportanläggning.
Inne i skolhuset är det fyra och en halv meter högt till tak och man kan bygga vertikalt med loft. På det viset ryms det flera våningar och mer boyta. Men tanken är att det ska bli öppna och luftiga bostäder.
De mest vilda planerna att bygga uppåt godkändes inte av staden, men en mer anpassad ritning med ett moderat lyft av taket ser ut att vara möjlig. Den före detta byskolans utseende ska ändå bevaras och omändringarna kommer inte att vara alltför dramatiska, försäkrar arkitekterna.
Pedro Aibeó planerar att själv flytta in i en av bostäderna, medan Antti Saravuo ännu funderar.
Nu har de tid på sig fram till julen att utveckla planerna och hitta intresserade som är beredda att förbinda sig till projektet.

Vad kostar kalaset?

Vad kommer det att kosta att köpa sig en bostad i Svartså skola? Priset räknas inte ut enligt enbart kvadratmeter utan man köper en procentuell andel av hela fastigheten, det vill säga husen och tillhörande mark. Man förbinder sig genom att betala en liten andel av projektets slutkostnader när man går med.
Men, betonar de båda, det är inte så att en bostad på 140 kvadratmeter kostar dubbelt så mycket som 70 kvadratmeter.
De är övertygade om att konceptet lockar och att det inte ska bli problem att hitta tillräckligt många som vill köpa in sig i projektet.

Svartså skola blir ett modernt kollektiv

Är du intresserad? Kontakta arkitekterna.
Antti Saravuo, antti.saravuo@visiomo.fi
Pedro Aibeó, info@aibeo.com
Borgå stad stängde skolan 2009 och därefter flyttade Steiner-skolan in. Den flyttade ut i fjol på grund av inomhusluftproblem. Det här skrämmer inte Aibeó och Saravuo.
– Skolans äldsta fastighet är i gott skick och bra konstruerad, medan den nyare som är byggd på 1960-talet inte är så bra. Men en ny fuktkartläggning av fastigheten ska göras tillsammans med nya byggkostnadskalkyleringar.
Snart öppnar duon webbsidor där projektet presenteras. Man planerar också att beskriva slutresultatet av ombyggnaden genom en interaktiv tredimensionell bild och möjligheten att med virtuella glasögon ta sig en promenad i huset innan det är klart i verkligheten.

ANDRA LÄSER