Dyster helg i trafiken i Östnyland – två personer förolyckades i frontalkrockar, flera skadades

DYSTERT. Två personer dog i frontalkrockar i helgen. På söndagskvällen omkom en bilist på Kervovägen i Sibbo, där tre personer skadades allvarligt, och på fredagskvällen förolyckades en person på motorvägen strax utanför Borgå. Bild: Ksf-arkiv/Kristoffer Åberg

En frontalkrock på Kervovägen i Sibbo skördade ett dödsoffer vid sextiden på söndagskvällen. Tre personer skadades och fördes till sjukhus för vård. Det blev en dyster helg i trafiken i Östnyland: På fredagskvällen förolyckades en person i en frontalkrock på motorvägen utanför Borgå.

Två personbilar frontalkrockade strax efter klockan 18 på söndagskvällen i Sibbo, med dödlig utgång. Olyckan inträffade på Kervovägen, på vägsträckan mellan Kotimäkivägen och Afrikavägen, och en person förolyckades och tre skadades i den häftiga kollisionen.

– Det finns ingen uppenbar orsak till dödsolyckan på Kervovägen, det var visserligen mörkt ute men väglaget var bra och vägen var så gott som rak på stället där olyckan inträffade, säger brandmästare Timo Tähtinen på Östra Nylands räddningsverk.

Hastighetsbegränsningen på platsen är 80 kilometer i timmen, och enligt Tähtinen var smällen kraftig. Två personer färdades i vardera personbilen, men det ena fordonet blev värre tilltygat än den andra och det var den bilens chaufför som omkom i olyckan.

Det finns ingen uppenbar orsak till dödsolyckan på Kervovägen.

Tunga föremål som fraktades i bilens bagageutrymme kan ha bidragit till den dystra utgången. Även passageraren i personbilen skadades allvarligt, samma gäller de två personerna som färdades i den andra bilen.

Storolycka

Timo Tähtinen, som koordinerade räddningsoperationen, säger att olyckan klassades som en stor trafikolycka och resurserna koordinerades därefter. Fyra ambulanser, två röjningsenheter, en räddningsenhet och flera polisenheter koordinerades till olycksplatsen.

– Personalstyrkan var tillräcklig och vi kunde rätt fort få loss de skadade ur bilarna och transportera dem vidare för vård, säger Tähtinen.

OLYCKSPLATS. Ungefär här på Kervovägen, mellan Afrikavägen och Kotimäkivägen, inträffade söndagskvällens frontalkrock med dödlig utgång. Bild: Googlemaps

 

På grund av olyckan stängdes Kervovägen för trafik, och av utredningstekniska orsaker hölls vägens stängd fram till niotiden på söndagskvällen. Det blev stopp också för bränsletransporterna till och från Sköldvik: De skrymmande fordonskombinationerna kom inte åt att svänga på den smala vägsträckan där personbilar kunde välja mindre vägar för att komma runt olycksplatsen.

Polisen utreder orsakerna till dödsolyckan i Sibbo, och samma gäller även fredagskvällens frontalkrock på motorvägen utanför Borgå. En 82-årig kvinna förolyckades efter att hon av okänd orsak körde i motsatt färdriktning på den vänstra sidan av riksväg 7. Kvinnan hade uppenbarligen tagit fel på motorvägsramperna i Skarpens och hamnat på fel sida av motorvägen.

Enligt polisuppgifter hade kvinnan kommit upp i en hastighet på över 100 kilometer i timmen innan hon frontalkrockade med en annan personbil. Den andra föraren, en person i 30-årsåldern, skars loss ur bilvraket och fördes till Tölö sjukhus för vård.

Mer läsning