Duvor på Lundis parkering ska skjutas

PROBLEMATISK. Duvorna ställer till det på Lundis takparkering. Varuboden Osla har prövat det mesta för att skrämma bort fåglarna men det enda som har någon effekt är att skjuta fåglarna. Bild: Mostphotos

Med sin avföring och sitt pickande har stadsduvorna orsakat problem på köpcentrat Lundis takparkering redan i flera år. Tidningen Uusimaa skriver att enda möjligheten är att skjuta fåglarna.

Varuboden Oslas utvecklingsdirektör Jukka Pöyhönen säger till Uusimaa att man för andra året i rad har tillstånd att skjuta duvorna i parkeringshallen enligt en fastställd kvot. Det har nämligen visat sig vara nästintill omöjligt att hålla duvorna borta med andra metoder.

Före renoveringen av köpcentret 2012 fanns det en dörr till parkeringen men inte heller den hade någon effekt. Duvorna lärde sig snabbt att utnyttja ögonblicket då en bil kommer körande för att flyga in och ut ur parkeringshallen. Pöyhönen berättar till Uusimaa att man prövat det mesta. Allt från piggar och nät till ljud från rovfåglar.

Duvorna orsakar inte bara hygieniska problem då de håller till på kundvagnarna. Eftersom fåglarna trivs i grupp kan de med sin avföring ge ett helt nytt utseende till de bilar de väljer att sitta ovanför. Duvornas avföring kan ge bilarnas ytor bestående skador. Stadsveterinären i Borgå Seija Heikkinen säger till Uusimaa att bakterier från duvornas avföring även kan komma in i köpcentret och i kundernas hem om det fastnar avföring på människornas skosulor.

– Duvorna blir dyra för oss. Vi måste ofta städa parkeringshallen och det är inte billigt, säger Pöyhönen.

Han tillägger att man snart ska kontakta jägaren nu då duvornas fredningstid avslutats på hösten. Men att skjuta fåglarna är heller ingen enkel uppgift: då man skjuter en duva flyger alla andra upp och jakten måste pågå då det inte finns några kunder i hallen.

Mer läsning