Dussinet fullt för Tirmo Blues

MÅNGSIDIGT. Robi Nyman dukar upp allt från partyband till rock, mera rock, blues, åttioalsvibbar och Matti Nykänen på årets Tirmo Blues. Bild: Kristoffer Åberg

Tirmo Blues är tillbaka i sommar för tolfte gången i ordningen. Den två dagar långa skärgårdsfestivalen bjuder i år på band som Reckless Love, Blue Eyed Sons och Paul Oxley's Unit. I år heter publikmagneten Matti Nykänen, backhopparlegend.

Tirmo Blues lockar i sedvanlig stil med ett brett artistgarde – en av poängerna med musikfestivalen är att det ska finnas artister och band som lockar olika slags publik. Tittar man på banden och artisterna står det klart att bluesjippot riktar sig till en mognare publik.

– Det är en vuxenfestari, de vuxnas och stugboarnas sommarfestival. Många av dem som kommer till Tirmo Blues har senast varit på Ruisrock på sjuttiotalet, säger festivalens primus motor Robi Nyman.

Dragplåster i sommar är bland annat de skivaktuella rockarna i Reckless Love. Bandet ska ut på Europaturné men klämmer in en spelning i Tirmo, gruppens andra för övrigt, mellan varven. På fredagen har killarna draghjälp av unga Sibbobandet Smokin Aces som spelar melodiös rock. "Söta killar med stort hår och trasiga jeans" som Robi Nyman beskriver dem – de kör med andra ord samma race som Recklessrockaren Olli Herman.

Legender

Pangnyheten för i år heter Matti Nykänen. Veteranbackhopparen och artisten har äran att runda av festivalen på lördagskvällen efter att förmågor som Borgå Big Band med Diandra och Mikko Leppilampi som solister, blueslegenden Jimmie Lawson (med på alla festivalerna hittills) och åttiotalsstorheten Paul Oxley's Unit som precis kommit ut med färska albumet Black Gold.

– Matti Nykänen är beviset på att Tirmo Blues görs med humor. Han är en färgstark personlighet och bjuder på spänning – ingen vet ju om han är i "spelskick" eller inte på lördagskvällen, säger Robi Nyman och tillägger:

– Man läser ett och annat om Nykänen, men jag har inte hört att han skulle ha inhiberat några spelningar. Han sköter nog sitt.

Publikfavorit

Då Nyman startade upp festivalen i liten skala hade han ingen aning om att Tirmo Blues skulle växa till sig och år efter år locka en storpublik till skärgårdscentret vid Sunisundet. I fjol landade publiksiffran på cirka 4 500 besökare, spritt över två dagar. Det är en hel del med tanke på att festivalområdet är begränsat.

– Det är någonting magiskt med Tirmo Blues. Inte ens regn håller publiken borta, men förstås så är det många sommargäster som kommer med båt och är rustade med gummistövlar och regnkläder.

Liksom under de senaste två åren är också årets Tirmo Blues avgiftsbelagd, och för den som bokar biljett i förväg är priset 10 euro per dag. Vid porten till festivalområdet kostar biljetterna 15 euro styck och Robi Nyman hoppas att så många som möjligt skulle vara förutseende och satsa på förköp.

– I fjol var antalet biljetter sålda på förhand kring 700 stycken och i stället hade vi jättelånga biljettköer innan kvällens största namn skulle uppträda.

Festivalbuss

Enklast och billigast kommer man undan med förköp – eller i samband med att man kliver på festivalbussen. Precis som under tidigare år går bussar nonstop från torget i Borgå till Tirmo och tillbaka under hela festivalhelgen. Bussbiljetten till skärgården till kostar 5 euro och returen till stan 10 euro, och ju fler tar bussen desto mindre är risken att trafiken på Pellingevägen stockas av bilar parkerade vid vägrenen

Enligt Robi Nyman går evenemanget inte längre att genomföra för gratis. Flera sponsorer har dragit sig ur samarbetet med Tirmo Blues under de senaste åren och eftersom han fortsättningsvis vill bjuda publiken på kvalitetsmusik och inte källarband så är biljettförsäljning det enda alternativet.

– En tia per kväll för att se hela raden tuffa rock- och bluesartister spela är inte mycket. För den summan kan du i allmänhet inte höra ens en enda artist uppträda.

Tvådagarsfestival vid Tirmo skärgårdscentrum, ordnas i år den 22–23 juli.

Fredagens program pågår klockan 18-24 och artisterna heter Black River Bluesman & Bad Mood Hudson, Smokin Aces, Fucking Hippies och Reckless Love. Festivalbussarna börjar gå klockan 17.

Lördagens program pågår klockan 14–24 och artisterna heter Runaway Zoo, Borgå Big Band feat. Diandra & Mikko Leppilampi, Jimmie Lawson, Blue Eyed Sons, Southriver Allstars, Paul Oxley's Unit och Matti Nykänen. Festivalbussarna börjar gå klockan 13.

Biljetter 10 euro/dag i förköp från lippu.fi, vid dörren 15 euro/dag.

Mer läsning