Dunderdebut av Futuras 17-åriga anfallare

17-åriga Valtteri Rouvila var hal som en ål bland RiPS-försvararna. Bild: Tommi Willberg

Att få spela sina första minuter i sin moderförenings representationslag är ofta ett ögonblick som en spelare minns länge. Om man lyckas näta i debuten är det förstås ännu större. Och om man gör två mål – ja, då kan man tala om en dunderdebut.

FC Futuras herrar fick öppna sin säsong i division 3-fotbollen i snudd på perfekt sommarväder. 27 grader varmt, en uppfriskande vind och ett resultat som värmer lika mycket som det gassande solskenet på Centralidrottsplanen.

Sommarens hemmapremiär är alltid speciell, men för en spelare var matchen mot RiPS något helt utöver det vanliga. 17-åriga Valtteri Rouvila fick göra sin första match någonsin för Futuras herrar.

Och en sådan debut det blev. Rouvila byttes in i stället för Alejandro Löfman i 62:a matchminuten och fyra minuter senare gjorde ynglingen sitt första mål i herrlaget. Hussein Abbas Jameel – som satte 1–0 i andra halvlekens första minut – fick en lång boll nära hörnflaggan och hittade sedan en fri Rouvila mitt i straffområdet. Den unga anfallaren missade inte.

Som om det inte varit nog avslutade Rouvila kvällen med att spika slutsiffrorna med ett precist skott mellan målvaktens ben ur ett friläge då knappa nittio minuter spelats.

– Inte hade jag förväntat mig något sådant här. Jag tänkte att jag kanske kan göra ett mål, men två var en överraskning, säger Rouvila leende efter matchen.

– Visst var det en bra debut. Inte kan man klaga, summerar han sin första knappa halvtimme av representationslagsfotboll.

Juniorerna har fått träna

Futuras säsongsstart har präglats av skadeproblem och bland annat Emil Lehtinen, Anton Britschgi och Henri Pulkkinen fattades mot RiPS. På grund av skadesmällarna bestod bytesbänken av flera av föreningens egna juniorer.

Rouvila visste att en chans att debutera finns.

– Det var inte klart på förhand. Spänningen kändes men jag förberedde mig bra genom att dricka och äta tillräckligt.

Strax före Rouvilas andra fullträff byttes ytterligare två debutanter in: Leo Kurvinen och Aarne Uusimäki. Det unga gardet presterade säkert, fyllde sina rutor och fick lämna planen som segrare med siffrorna 3–0 (0–0).

Futuras tränarstab måste känna sig nöjda med ynglingarna som inte tycks vara rädda att ta för sig då de får chansen. Juniorerna har dessutom fått träna relativt normalt i år medan de äldre spelarna på grund av restriktioner ordentligt kommit i gång först så sent som i maj.

– Det ger oss säkert en viss fördel, funderar Rouvila.

Futura har samlat in sex av sex möjliga poäng och siktar till näst på att fortsätta segersviten redan på onsdag då PKKU:s andralag besöker Borgå.