Dubbla räkningar i Lovisa

SMÅBARNSPEDAGOGIK. En indexförändring av vårdavgifterna har försinkat räkningarna i Lovisa. Arkivbild. Bild: Kristoffer Åberg

Lovisafamiljerna betalar dubbla dagvårdsräkningar i februari och i april. De flesta tar ändå läget med ro.

Alla föräldrar med barn inom småbarnspedagogiken, alltså i kommunal dagvård, i Lovisa har nu fått uppgifter om hur de ska betala de försenade avgifterna för höstmånaderna.

Det är inte familjerna utan staden som inte har kunnat hålla tidtabellen. Inga dagvårdsräkningar har skickats ut tidigare i höst, eftersom man inte har hunnit räkna ut hur de indexförändringar som trädde i kraft i början av augusti inverkar på avgifterna.

– Vi har bara två sekreterare på avgiftssidan och ett sjukdomsfall har försenat uträkningarna, säger Sofia Hoff, tf chef för småbarnspedagogik i Lovisa.

Däremot kommer vi att skicka ut två räkningar både i februari och april. Då kommer det först en räkning i mitten av månaden och senare en i slutet av månaden.

Nu är alla avgiftsbeslut klara och familjerna har fått uppgifter om förfallodagarna.

– I december skickar vi bara ut en räkning, för då har barnfamiljerna också annars har stora utgifter, säger Hoff. Däremot kommer vi att skicka ut två räkningar både i februari och april. Då kommer det först en räkning i mitten av månaden och senare en i slutet av månaden.

Situationen har inte lett till några större protestvågor.

Linda Varoma har ett barn i daghem och ett i förskola i Lovisa.

– Jag funderade i något skede på varför vi inte fick några dagvårdsräkningar, men det finns ju så mycket annat att hålla reda på.

– För familjer med flera barn och höga avgifter kan de tätare räkningarna komma som en negativ överraskning. Själv har jag inte tänkt protestera och jag har inte heller hört om någon annan som har upprört sig över situationen.

Mer läsning