Dubbeldäckaren tar ny rutt för att freda Kyrkogatan

NÅGRA METER. Dubbeldäckaren kör bara några meter längs Kyrkogatan. Den svänger nämligen till vänster från Prästgatan på sin väg mot Krämaregatan. Detta betyder att största delen av Kyrkogatan inte alls berörs av denna trafik. Bild: Kristoffer Åberg

Debatten kring Kyrkogatans livliga trafik har resulterat i att den dubbeldäckare som kör i Borgå i sommar, undviker den här gatan så gott som helt. Bussen svänger visserligen till vänster från Prästgatan till Kyrkogatan för att nå Krämaregatan.

– Vi vill inte störa någon och gör vad vi kan för att lugna ned läget, säger Jukka Rautakorpi från Porvoo line, som också ska ordna åkryssningar med båten Queen.

Den öppna tvåvåningsbussen kommer därför inte alls köra till och från domkyrkan, vilket enligt Rautakorpi är ett stort minus för hans verksamhet.

– Kyrkan är en viktig plats, men nu blir det så här. Vi får se om turistbussen blir en engångsföreteelse i Borgå, allt beror förstås på lönsamheten. Går det inte runt får vi lov att koncentrera oss enbart på kryssningstrafiken.

Kyrkogatans trafik som sådan är ju aktuell just nu. Trafikmängderna på gatan har ökat och folk kör alldeles för fort. Fotgängarna har ofta svårt att få rum bland bilarna och väldigt ofta händer det att bilarnas sidospeglar snuddar vid människorna. Staden ska utreda Gamla stans trafik överlag och granska ett större område.

Staden vill inte enkelrikta

Det är i dag tillåtet för bussar att köra nedåt längs Kyrkogatan från kyrkan och denna rutt var det meningen att också den kommande dubbeldäckaren skulle ta. Men nu har Jukka Rautakorpi alltså tänkt om.

– Jag har också förhandlat med staden om att enkelrikta gatan så att biltrafik endast från kyrkan mot centrum skulle tillåtas, men stadens representanter sade nej. Därför valde jag att inte alls köra till kyrkan.

Han påpekar att bussar har flera däck än personbilar och kör man längs Kyrkogatan söderut kan bussen gå på tomgång.

– Det gör att de värdefulla husen längs gatan inte tar skada.

Han säger att om bussarna ska köra till kyrkan så att säga bakifrån och ta samma rutt tillbaka, måste det finnas rum att vända på själva gatan och så är fallet inte nu.

– Parkeringsplatserna på gatan borde i så fall tas bort.

Startdag den 16 juni

Mellan den 16.6 och 25.8 kör dubbeldäckaren i olika områden i Borgå centrum. Resenärerna kan lyssna på berättelser om staden via hörlurar och de språk som erbjuds är finska, svenska, engelska, tyska och spanska. Det är avgång varje veckodag klockan 10.30 – 16. En dagsbiljett kostar 15 euro, för grupper och pensionärer är priset 13 euro. Barn mellan 5 och 11 år kan åka för 5 euro. Man får hoppa på och av så många gånger man vill under dagens lopp. Avgångarna sker från den så kallade kanonbryggan i Gamla stan.

Den 16 juni är startdag också för Queen. Båten erbjuder cirka 50 minuters åkryssningar, som inkluderar laxsoppa och berättelser om stadens historia. Åturerna går att kombinera med bussturerna.

Den 16 juni startar Porvoo line sina åkryssningar och bussturer med dubbeldäckare.

Tvåvåningsbussen har ändrat sin rutt.

Den kör inte längre till domkyrkan för att inte behöva belasta Kyrkogatan.

Verkställande direktör Jukka Rautakorpi säger att bolaget tar en ekonomisk risk.

Mer läsning