Drönare överraskade solbadare

DRÖNARDUO. Med en kameraförsedd drönare kan Niko Laurila och Patrick Reittu ta häpnadsväckande fina bilder. De har däremot ingenting med det aktuella fallet med solbadarna att göra. Bild: Alexandra Karlsson

Lagen om hemfrid och integritetsskydd gäller också luftburna kameror

Borgåbon Nina Gussander var och solbadade tillsammans med sin väninna i Pellinge under förra veckan, då de hörde ett svagt surrande. En stor vit drönare gjorde en sväng på väninnans gård. Den stannade där en god stund i luften. Nina Gussander visste att den var av modell större, eftersom hennes man också sysslar med drönare på fritiden.

– Vi undrade om apparaten hade kameran på, och det började småningom kännas som spionage eller smygtittande, säger Nina Gussander.

Flygaren syntes inte till, så de kunde inte ta reda på vem som flög drönaren, och med vilket syfte.

Ibland väcker de surrande planen irritation hos människor i närheten. För att undvika dylika situationer ska de som flyger drönare använda sig av sunt förnuft. Lagen om hemfrid och regler för fotograferande på allmän plats gäller alla, oavsett teknisk utrustning. Väninnans gård var inte en allmän plats och drönaren uppenbarligen störde hemfriden. För enkelhetens skull borde de som flyger drönare föreställa sig att de styr en flygande kamera. Det enklaste sättet att förebygga grannsämja och god stämning överlag, är att fråga om lov att fotografera.

Att flyga drönare har blivit en fritidssysselsättning för många entusiaster. Drönarna har blivit både billigare och lättare att använda. För några hundra euro får vem som helst en funktionsduglig fritidsapparat som kan flyga upp till femtio meters höjd, ta videoklipp med högupplösningskvalitet och få fina foton över landskapet. Därför är det av stor vikt att veta var och hur man ska använda en drönare.

Vi undrade om apparaten hade kameran på, och det började småningom kännas som spionage eller smygtittande.

Den mest uppmärksammade incidensen med en drönare skedde under Nato-övningen Baltops i Stockholms skärgård för några veckor sedan. I DN:s artikel berättades det om att det kan ha varit några drönare som flugit in på området utan tillstånd, men det kan också handla om sonderingsförsök av främmande makter.

Proffsens apparater är av en helt annan kaliber

Åtta starka elmotorer börjar surra samtidigt, och det låter som hundra arga bin som sjunger i kör. Drönaren lyfter sakta men säkert från marken, filmaren rör vid spaken på fjärrkontrollen, och kameran under drönaren gör en 360 graders testsväng. Det är spännande att se hur kontrollerat allting går till, det är proffsen som jobbar.

Fotograferna Niko Laurila och Patrick Reittu från bolaget Ilmavaltiaat gör videofilmer och tar foton med drönare upp till 150 meters höjd.

– Det krävs åtminstone två som samarbetar med flygningen för att allt ska vara säkert. En styr drönaren och den andra spanar efter hinder och styr kameran, berättar duon.

Laurila och Reittu har lyckats med konstycket att kombinera arbete och nöje. De tar sitt arbete på fullaste allvar och följer reglerna för proffsbruk. Till exempel ska en drönare i proffsbruk alltid köras inom synhåll, maximalt på 150 meters höjd, dessutom ska det alltid finnas en annan människa som spanar till. Drönaren har ett inbyggt system som kollar flygförbudszonerna i Finland. Proffsen har också en liknande checklista som bemannade flygplan har.

Det krävs åtminstone två som samarbetar med flygningen för att allt ska vara säkert. En styr drönaren och den andra spanar efter hinder och styr kameran.

Reglerna är enkla

Flygning av drönare är helt förbjudet endast vid närheten av flygplatser, industriområden och militäranläggningar och platser såsom presidentslottet, residenset i Nådendal, Helsingfors domkyrka och Olympiastadion. Dessutom är det förbjudet att utan tillstånd flyga i stadsdelarna Kronohagen, Mejlans och Munksnäs i Helsingfors. I Borgå är det förbjudet att flyga över Sköldvik och i Lovisa naturligtvis kärnkraftverket. Trafikverket Trafi påminner på sina nätsidor att för drönarna gäller naturligtvis alla bestämmelser om hemfrid, integritetsskydd, upphovsrätt, territorialövervakning samt framkallande av fara för flygtrafik och fara för andra människor.

Kolla efter lagen och reglerna utomlands

Som en tumregel kan man ha att där fotografering är tillåten, kan man använda sig av drönare. Men man måste också ta hänsyn i säkerhetsfrågor. Om en stor drönare faller, kan den göra skada bland publiken. Ifall man vill ta sin drönare utomlands, är det av vikt att kolla det landets lagstiftning om drönare. I Sverige och Spanien är reglerna tuffare. Till exempel i Stockholm är drönarflygning förbjudet inom innerstaden och nära flygplatserna. I Spanien kan man råka riktigt illa ut om man kör med en drönare, säger fotografen Laurila. Inom EU planeras en gemensam lagstiftning för drönare, men det tar säkert tid innan reglementet godkänns av alla medlemsstater.