Donation för skogens bästa i skönsångens tecken

SE VIDEO: Allt från gummistövlar till lackskor tog plats i naturskyddade Tomteskog i Tjusterby utanför Borgå på fredagseftermiddagen, när nästan sex tusen euro överräcktes från Ylioppilaskunnan laulajat till Naturskyddsfonden.

En stilla vindfläkt drar genom de höga trädkronorna samtidigt som Ylioppilaskunnan laulajat kommer in i forte-partiet i andra versen av Jean Sibelius Hymn ur Finlandia. Den drypande fuktiga mossan på marken gör akustiken varm och mjuk. Få torra ögon syns i den andäktigt lyssnande, dussinstora publiken när den sista tonen i stycket unisont ekar mellan träden.

– Nu tar vi inga fler nummer, annars blir jag för rörd, säger Tapio Laisi, en av sångarna i kvartetten från Ylioppilaskunnan Laulajat som på fredagsförmiddagen under festliga former uppträdde i Tomteskog i Tjusterby. Anledningen var att man donerade nästan sex tusen euro till Naturskyddsfonden, som bland annat förvaltar det skyddade Tomteskog i Tjusterby utanför Borgå, där tillställningen tog form.

Innan ceremonin drog i gång bjöd Jari Tolin, skogsentusiast och representant för Naturskyddsfonden, på en rundtur. Sällskapet, bestående av kör och inbjudna gäster, gjorde halt bland annat vid ett vackert format träkors, gjort av ek.

– Detta kors står på en bit mark som tillhör Påven. Det var Helsingforsbiskopen Irja Askola som skänkte en liten bit skog åt påve Franciskus då hon besökte honom i Rom.

Gammal tradition

Pengarna som kören skänkte till naturskyddade skogar hade sitt ursprung i en gammal tradition som Ylioppilaskunnan laulajat återupplivat.

– På 1800-talet ordnade kören varje år sommarkonserter, då man var på resande fot och samlade in pengar. Den gången, för två hundra år sedan, användes pengarna till att bygga studenthuset i Helsingfors, säger förste tenor Mikko Lötjönen. Han fortsätter att berätta att den gamla traditionen återupptogs förra sommaren, med anledning av hundraåriga Finland.

– Vi reste från Jurmo i söder till Äkäslompolo i norr, och här har vi nu resultatet.

Kvartettens repertoar på fredagen bestod av skogstema blandat med fosterländskhet.

– Naturen har ju inspirerat finska kompositörer, konstaterar första tenor Mikko Lötjönen.

Den moderna manskörens repertoar består dock inte enbart av klassiska körstycken. Mikko Kuikka har varit med i kören sedan år 1986 och sett förändringen inom repertoaren.

– När jag började sjöng vi nästan enbart sånger från nationalromantiken, men i dag är det betydligt bredare, och även modernare popmusik får plats på repertoaren. Det är roligt.

Viktig insats

Jari Tolin berättar att alla bidrag för bevarandet av skyddad skog är nödvändiga.

– Pengarna behövs verkligen. Mer skog behöver skyddas, och pengarna kommer oavkortat gå till inköp av nya skogsområden.

Tolin konstaterar att skyddad skog behövs i det moderna Finland, inte minst för att bevara den alltmer hotade artrikedomen. När en skog skyddas innebär det att den för evigt är fredad från klåfingriga avverkare.

– Man får plocka bär och svamp, men grenar får man inte bryta från träden. Naturen får här ha sin gilla gång.

Även bland körmedlemmarna väcktes intresset för Tomteskog i Tjusterby.

– Jag har faktiskt flyttat till Borgå i höstas, men känner inte till områdena så bra ännu. Jag gillar att besöka nationalparker i Finland, och det är roligt att nu bli bekant med orörda områden som ligger närmare hemtrakterna, säger Tapio Laisi.

– Men det är nog första gången vi uppträder i skogen. Det var ingen dålig upplevelse, snarare tvärtom. Men det kändes som att det tog ett par låtar innan rösten klingade som den ska, och då var känslan magisk.

– Akustiken här är så bra att den knappt går att jämföra ens med Presidentens slott, konstaterar Mikko Lötjönen fascinerat och får medhåll av körbröderna.