Domkyrkan får dubbelbesök

TIDSRESA. Den estniska ensemblen Kiili musicerar i Borgå domkyrka på torsdag som ett led i Borgåförsamlingarnas sommarmusikserie. Bild:

Två utländska ensembler gästar Borgå domkyrka på torsdag. Det blir a cappella i stället för orgelkvart samt kvällskonsert med medeltids- och renässansmusik.

Den tyska kören Margarethenhöhe Kirchenchor uppträder i domkyrkan torsdagen en 24 augusti klockan 12, det vill säga sjunger i stället för orgelkvarten som i regeln ljuder i kyrkorummet om sommartorsdagar. Kören från Essen uppträder a cappella och sjunger stycken av bland annat Buxtehude, Schütz och Rheinberger. Dirigent är Heidemarie Kuhs.

På torsdagskvällen med start klockan 19 står den estniska ensemblen Early Music Group of Kiili i tur. Programmet, som är ett led domkyrkans sommarkonsertserie, går under namnet En resa bortom seklerna och omfattar italiensk, fransk, tysk och engelsk musik från medeltiden och renässansen. Värt att nämn är att gruppen, som består av 14 musiker – uppträder i historiska dräkter.

Den estniska ensemblen för tidig musik har sedan starten 2003 gett cirka 400 konserter, och har gjort konsertresor till USA, Kanada, Irland, Spanien, Sverige. Kiili, som leds av Heili Meibaum, har också spelat in tre CD-skivor.

Det är fritt inträde till båda konserterna. Arrangörer är Borgå svenska domkyrkoförsamling och Porvoon suomalainen seurakunta. ÖN

Mer läsning