Dokumentär om norsk dykoperation på teve

STARTPUNKT. Dykarna är startklara i Steinugleflågets torrgrotta, den ena ingången till den vattenfyllda grottpassagen i norska Plurdalen. Bild: Jarkko M. Virtanen

Dokumentärfilmen om den hemliga – och farliga – finska dykoperationen i det vattenfyllda grottsystemet i norska Plurdalen visas i teve på måndag. I dykarteamet ingick bland annat Borgåbon Patrik Grönqvist.

Det värsta tänkbara händer då ett finländskt dykarteam går ner i den vattenfyllda norska grottpassagen Plura. Två av dykarna förolyckas i djupet och de övriga, som klarar sig tillbaka till ytan bestämmer sig för att bärga sina vänner efter att ett internationellt dykarteam förklarat att det är alltför farlig att dyka efter kropparna.

Juan Reinas dokumentärfilm Okända djup handlar om den hemliga räddningsoperationen två år tillbaka då ett finländskt dykarteam, Borgådykaren Patrik Grönqvist inkluderad, återvänder till Plurdalen för att hämta hem sina dykarkompisar. Operationen genomförs i hemlighet, utan att vare sig medier eller myndigheter varslas.

I dokumentären får man följa hur Patrik Grönqvist tillsammans med Vesa Rantanen, Kai Känkänen och Sami Paakkarinen förbereder sig för operationen samt hur två av dem, Grönqvist och Paakkarinen, genomför de djupaste dyken i grottsystemet. Dykarna filmas med flera kameror vid ytan samt nere i djupet.

Dokumentärfilmen Okända djup visas i TV1 måndagen den 31 oktober klockan 21.30 och ges i repris lördagen den 12 november klockan 12.35. Filmen kan också ses på Yle Areena i 30 dagar.