Dödsfall, desanter och nazister – nyfikenheten fick Andersson att skriva sju böcker på fyra år

GILLAR MYSTERIER. – Mysterier och dramatiska händelser har alltid intresserat mig, säger författaren Martin Andersson. Foto: Henri Forss/SPT Bild: SPT/Henri Forss

Sibbobördige Martin Andersson har aldrig haft några aspirationer på att bli författare, men under de senaste fyra åren har han gett ut en roman och sex fackböcker. Den senaste handlar om strejkgeneralens död under oklara omständigheter.

Martin Andersson kommer till intervjun från sitt jobb som ledande sakkunnig på Kommunikationsverket i Helsingfors. Under de senaste nästan trettio åren har han jobbat med frågor som berör internationellt samarbete kring regleringen av elektronisk kommunikation. Till jobbet hör över tjugo arbetsresor per år. Nästa i tur är Riga och Dubai.

– EU vill harmonisera regleringen av telemarknaden, och se till att användarna och kunderna kan välja fritt. Det handlar mycket om tekniska frågor och datasekretess, säger Andersson.

Martin Andersson

Ålder: 54 år.

Familj: gift, två söner.

Bor: Södra Paipis, Sibbo.

Utgivning: Hotet från skyn – desanterna i Sibbo och Borgnäs 1941; Inbördeskrigets händelser i Sibbo; Hakkorset på vikingaseglet – nazismen i Svenskfinland på 1930–40-talet; Gula faran – de kinesiska tvångsarbetarna och trippelmordet i Sibbo 1916; Riman ylittäjät – suomalaiset korkeushyppääjät arvokisoissa; Kadonnut kuristaja (roman).

Men det är inte det vi ska prata om. Under de senaste fyra åren har Andersson gett ut en roman och sex fackböcker som han skrivit vid sidan om sitt jobb och sina hobbyer – basket, friidrott och skärgårdsliv. Den senaste har precis kommit från tryckeriet och heter "Strejkgeneralens död".

– I samband med att min son skulle skriva sin kandidatavhandling i historia vid Åbo Akademi blev jag intresserad av politiska mord i Finland och riksdagsledamöter som dött i olyckor. Det var då jag stötte på Eero Antikainens namn.

Kalla krigets offer?

Eero Antikainen (född 1906) växte upp i en fattig familj i Norra Savolax. Via ett fabriksjobb kom han in i fackföreningsrörelsen och 1949 valdes han till andra ordförande för Finlands Fackförbunds Centralorganisation (FFC). Två år senare blev han invald i riksdagen för Socialdemokratiska partiet (SDP) och ytterligare tre år senare blev han FFC:s ordförande.

– Han var en betydelsefull politiker på 1950-talet. Det var han som organiserade Finlands enda generalstrejk 1956. Efter det var han minister i fyra månader i en tjänstemannaregering, säger Andersson.

Antikainens karriär fick ändå ett abrupt slut när han i januari 1960 hittades död inne i en hopfälld bäddsoffa på Hotell Bromma i Stockholm. Då jobbade Antikainen som vd för Semesterförbundet, som organiserade semestrar för fackligt anställda. Antikainen och några av hans kolleger hade varit ute kvällen innan, men flera av omständigheterna kring dödsfallet framstod som märkliga.

– Varför satt hotellrummets nyckel på utsidan av dörren? Varför hade Antikainen tappat upp ett bad? Högst sannolikt var det fråga om en makaber olycka, men jag kan inte till hundra procent utesluta att det var fråga om mord.

I så fall finns det ingen brist på möjliga gärningsmän. Under 1950-talet var både SDP och FFC involverade i kalla kriget mellan USA och Sovjetunionen. USA:s underrättelsetjänst CIA stödde organisationerna ekonomiskt som ett led i kampen mot kommunismen. Tanken var att hjälpa den moderata socialdemokratin segra över den radikala kommunismen. De amerikanska pengarna smugglades in i Finland via Sverige och Tyskland.

– Antikainen var en av få som visste om CIA:s finansiering.

Brutalt och dramatiskt

Några gemensamma teman för Anderssons rätt korta men väl underbyggda böcker är brutala dödsfall, dramatiska historier och Sibbo. Hans första bok handlade om de ryska desanterna i Sibbo i början av fortsättningskriget. Därefter följde böcker om inbördeskrigets händelser i hemkommunen, om finlandssvenska nazister, och om de kinesiska arbetarna som högg ner Sibboskogarna i slutet av ryska tiden och de brott de begick.

Därtill har Andersson gett ut en kriminalroman som baserar sig på verkliga händelser och involverar tysken Hans Assmann, som var en av dem som misstänktes för de legendariska Bodommorden, samt en historik om höjdhopp.

– Mysterier och dramatiska händelser har alltid intresserat mig. Därtill är jag vetgirig, säger Andersson.

Arbetet med böckerna har inneburit långa dagar på Nationalbiblioteket, Riksarkivet och hemma vid skrivbordet. Med ett undantag har Andersson gett ut sina böcker på eget förlag. Den lokala bokhandeln i Sibbo har varit till stor hjälp, men böckerna säljs även på Akademiska bokhandeln och internetbokhandeln Booky.fi.

För närvarande har Andersson inget nytt bokprojekt på gång, men han har ett par idéer som han kunde tänka sig att jobba vidare på. Under sommaren tänker han ändå ta skrivpaus. Vad som händer sedan återstår att se.