Dockteaterfestival i Borgå under helgen – program för både barn och vuxna

DOCKBESÖK. Dockteaterfestivalen Metropolitan puppets festival intar Borgå under veckoslutet och det ordnas program både för yngre och äldre dockteaterentusiaster. Bild: ÖN

Dockteaterfestivalen Metropolitan puppets festival pågår i Borgå hela helgen. Starten gick redan i morse med Nukketatteri PikkuKulkuris sameinspirerade pjäs Nigan 8 vuodenaikaa.

Under resten av veckoslutet står såväl lokala som inresta dockteaterkonstnärer och deras dockföljeslagare för underhållningen. Som festivalplats fredag-lördag 31 januari–1 februari fungerar Konstfabriken och Gamla 123 – den tidigare biografen på Brunnsgatan – och där vankas det dockteaterrelaterat program morgon middag och kväll.

Verkstäder, dockutställning, skuggteater och gatuteater är bara några exempel på hur man närmar sig dockteaterkonsten.

Dockteaterföreställningar finns förstås också på agendan och här finns det pjäser för många olika smaker att välja på. Milla Riskus och Cirkus Stradas familjeföreställning lutar sig tillbaka på den europeiska handdockstraditionen och lånar karaktärer som är bekanta från cirkusens värld, clownen för att nämna en.

Fräck humor

Fredagskvällens föreställning Den dansande odågan riktar sig för sin del till en vuxen publik. I den ordlösa pjäsen, spelad med handdockan Pulcinella i huvudrollen, undersöker Perrine Ferrafiat och Emma Golnick livets stora frågor och spetsar dialogen med fräck torghumor.

Lördagen inleds med skuggteaterverkstad följt av den finskspråkiga matinén Pieni mies, joka halusi nähdä koko maailman med Nukketeatteri Luuviulu. Bakom föreställningen hittar man Mila Nirhamo och dockteatermakaren Iida Vanttaja, bekant för många efter sin residenssommar på Postbacken.

Rörlig performans

Som en av huvudarrangörerna fungerar lokala Nukketeatteri Ofelia som drivs av dockteaterkonstnären Anne Lihavainen. Det är också med henne och dockan Fru Februari som man på lördagen kan följa med på en promenad längs åstranden. Det hela utformas som en rörlig dockteaterperformans.

Till dockteaterfestvialens programpunkter hör även utställningen Metropolitan puppets som pågår hela februari månad ut på Café Aatos. Vernissage är det fredag kväll kl. 17.30.

Biljetterna till barnföreställningarna kostar 5 euro och vuxenpjäserna 10 euro. Hela programmet finns på www.nukketeatteriofelia.fi och biljetter i förköp fås från Aatos Café.