Djupt rotad rosenpark fyllde tjugo

PRESENT. Märtha Vesterback har skrivit en bok om rosenparken, och ett par exemplar av boken fick Leena Koponen. Bild: Daniel Andersson

På lördagen firades tjugo år av rosenprakt framför Borgå sjukhus.

Bernt Olin, ordförande för Borgå trädgårdsförening, inledde tillställningen med sång, närmare bestämt med en egenhändigt skriven text till "Rose garden". Därefter höjdes en skål för tjugo år av rosor vid Borgå sjukhus.

– Efter att ha sett denna idé förverkligad i bland annat Åbo rådde det ingen tvekan om att vi skulle skapa en likadan park i Borgå, säger Jorma Aunela, primus motor, som för tjugo år sedan tillsammans med Maria de Lisitzin beslöt att ge Borgå sjukhus en rosenpark.

– Jag fick djupdyka i böcker om rosor, för att lära mig allting om dem, berättar de Lisitzin.

De två grundarna börjar tillsammans med Märtha Vesterback, aktiv inom Borgå trädgårdsförening, diskutera rosenodlingar och deras skötsel. Det blir snart klart att rosenodlingar kräver både kunskap och intresse.

– Man får inte flytta på dem i onödan, vilket höll på att ske då parken ritades om i fjol. Men som tur var lyckades vi behålla de flesta rosorna på sina platser. I år inviger vi också den nya designen, berättar Vesterback medan hon visar upp ritningar och kartor.

SÅNGHYLLNING. Bernt Olin framförde sin hyllning till rosenparken med sång. Bild: Daniel Andersson

de Lisitzin poängterar att rosorna i parken är gamla arter, vissa upp till femhundra år.

– Nya rosor kan visserligen vara fantastiskt vackra, men de gamla är mer uthålliga och tåliga, och därför har vi fokuserat på dem.

Det är inte bara tjugoårsjubileum, och ny design som står på schemat. Märtha Vesterback har även skrivit en bok om parken.

– Det började med att jag ville veta lite mer om parken. Jag började forska och det hela slutade med en bok, säger hon med ett skratt i sitt tal.

GILLAR ROSENPARKEN. Sjukhusdirektör Leena Koponen poängterade i sitt tal vikten av samarbetet mellan föreningen och sjukhuset. Bild: Daniel Andersson

Sjukhusdirektör Leena Koponen poängterade i sitt tal vikten av samarbetet mellan föreningen och sjukhuset.

– För mig är det centralt att sjukhuset är en del av det omkringliggande samhället, och inte bara begränsas till fyra väggar. En rosenpark är ett bra steg i den riktningen.

Kommer rosenparken finnas kvar om ytterligare tjugo år?

– Det är jag säker på. Rosenprakten har blivit en viktig del av sjukhuset, konstaterar Maria de Lisitzin.

Mer läsning