Distansjobb och munskydd rekommenderas i hela Nyland – 28 nya fall på tre dagar i Borgå

Nylands regionala coronakoordineringsgrupp rekommenderar att munskydd används i alla offentliga utrymmen inomhus och i kollektivtrafiken. I skolor rekommenderas att alla elever på årskurs 6 och uppåt använder munskydd. Bild: SPT

Nylands regionala coronakoordineringsgrupp rekommenderar nu distansjobb och munskydd i hela Nyland. I Borgå och Sibbo ser läget mörkt ut.

På torsdagskvällen meddelade HUS i ett pressmeddelande att Nylands regionala coronakoordineringsgrupp har fattat beslut om munskyddsrekommendation för alla som är 12 år och äldre. Gruppen har också infört en rekommendation om distansarbete i Nyland.

Rekommendationen gäller till den 16 januari nästa år.

Gruppen rekommenderar att munskydd används i alla offentliga utrymmen inomhus och i kollektivtrafiken. I skolor rekommenderas att alla elever på årskurs 6 och uppåt använder munskydd.

Privata aktörer rekommenderas förutsätta att både personalen och kunderna använder munskydd under offentliga tillställningar, i butiker, i kollektivtrafiken samt i övriga klientutrymmen.

Gruppen uppmanar också arbetsgivare att ordna arbetet på ett sätt som innebär att alla som kan jobba på distans också gör det. Om distansarbete inte är möjligt rekommenderas arbetsgivaren att uppmana personalen att använda munskydd i alla arbetsutrymmen. Det gäller även om det är möjligt att hålla säkerhetsavstånd.

Coronakoordineringsgruppen rekommenderar också att mat- och kaffepauserna ordnas vid olika tidpunkter. Behovet av personliga möten ska övervägas noggrant.

Koordineringsgruppen anser också att det är nödvändigt att ytterligare begränsa offentliga tillställningar som ordnas i kommunerna i Nyland. En snabb beredning av ärendet har inletts.

Främst barn och unga

I Borgå har det förekommit 28 nya smittfall sedan onsdagen uppger infektionsläkare Jeff Westerlund.

– Läget ser inte bra ut och jag är speciellt orolig över att julhelgen ännu är i antågande, säger Westerlund.

Det kalla vädret bidrar också till smittspridningen.

– Viruset svävar lägre i luften när det är kallt.

Största delen av smittfallen kan spåras till daghem och skolor.

– Det handlar främst om yngre personer som nu smittas. Viruset sprids i daghem och skolor vilket leder till att barnen hämtar hem smittan till resten av familjen, säger Westerlund.

Läget i Sibbo

I Sibbo skärper man rekommendationerna på grund av det försvagade coronavirusläget.

– Epidemiläget i Nyland har försämrats avsevärt och belastningen i sjukhus ökar. I Sibbo har det också rapporterats över sjuttio nya fall under de senaste två veckorna. Det här betyder att det i Sibbo är sannolikt att under vardagen träffa någon som bär coronaviruset. Vi kan alla förebygga spridningen av viruset genom att bära munskydd. Jag rekommenderar också mycket starkt att alla skyddar sig själva och sina nära och kära genom att ta vaccinet, säger kommundirektör Mikael Grannas i ett pressmeddelande.

Vaccinet kan tas utan tidsbeställning till exempel vid julöppningen och nätspelsevenemanget LAN-Party som ordnas den 27 november. Vaccinationspunkten står till tjänst i Enter klockan 10–14.

I Sibbo har 88,0 procent av invånarna över 12 år fått den första vaccinationsdosen, 81,7 procent har fått två doser och 5,6 procent har fått tre doser.