Diskussionen fortsätter på Jodel – eleverna tvekar, vågar de gå till skolan eller inte

SKÄMT ELLER ALLVAR. Diskussionen på mobilappen Jodel gick het efter att hot mot Linnankosken lukio. Det hela började med en kommentar angående dagens veganmatsdag i skolorna, men därefter eskalerade diskussionen. Bild: Ksf-arkiv/Kristoffer Åberg

"Hur många tänker gå till skolan i morgon?" frågar sig en del elever i Linnankosken lukio i en diskussionstråd på mobilappen Jodel. På samma ställe diskuterades det i går i termer som kunde tolkas som ett hot mot skolan.

Eleverna i Linnankosken lukio i Borgå är uppskrämda efter gårdagens oroväckande diskussioner på mobilappen Jodel. Tongångarna var till den grad hotfulla att gymnasiets rektor valde att gå ut med ett Wilma-meddelande där hon upplyste personal och vårdnadshavande om meddelandena.

Under gårdagskvällen vågade diskussionen fram och tillbaka på samma app, och eleverna pratade om vad som riktigt hade hänt och hur de ska ställa sig till det möjliga hotet mot skolan. Någon beskrev läget som en "skräcksituation" och en fråga som många ställde sig själv och sina kompisar var: "Borde man gå till skolan eller inte?".

Okunskapen om vad som riktigt hade föranlett varningen från skolans sida ledde också till många frågor. "Vet någon vad som sades i hotet?" undrade en skribent och en annan ville veta var ryktet om en skolskjutning (koulusurma) uppstått. De fick svaret att det ursprungligen handlade om att det är vegandag på skolan i morgon (läs i dag onsdag).

Kommentaren som antagligen fick varningsklockorna att ringa löd handlade om att det kommer en "överraskning" under dagens andra matservering, vilket fick någon att konstatera att "då är alla sossutanter i panik".

Flera av de som deltog i diskussionen kände sig oroliga, men många ansåg också att det är väldigt osannolikt att någonting händer.

Klart var i varje fall att diskussionen på Jodel väckte mycket upprörda känslor bland ungdomarna. Någon konstaterade att hen inte var orolig för en attack mot den egna skolan, däremot var hen orolig för hur dumma och oansvarsfulla de människor är som hittar på sådant här. "Också om det är ett skämt (läppä) så ska man inte vitsa om sådana här saker" skriver en, och en annan påpekar att ungdomar är vettiga och hoppas att polisen får fast "dumhuvudet" som satte i gång hela händelsekedjan.

Linnankosken lukios elever arbetar just nu i WSOY-huset och i baracker i Rosenparken strax intill Lyceiparkens skola. Det är i dag på dagen ett år sedan en treåring dödades av sin egen pappa lekparken ovanför barackerna, och en del av gymnasieeleverna såg det som hände. Att skolhotet riktar sig just till i dag upprör känslorna: "Varför väljer man samma dag som årsdagen för knivdådet i Rosenparken, också om det är ett skämt" skriver en elev.

Meddelanden som skickas i Jodel-appen är anonyma.