Din röst kan avgöra valet

Bild: Arkiv/Kristoffer Åberg

Kommunalvalet ser ut att bli en rysare i Borgå, och spännande är det i de övriga kommunerna också.

Det ser bra ut för Samlingspartiet inför söndagens kommunalval, det visar Helsingin Sanomats färska valgallup. Enligt HS leder Samlingspartiet med 19,6 procent och ligger snäppet före Sannfinländarna och Socialdemokraterna.

Hur det blir vet vi först sent på söndagskvällen, och då vet vi också om de här siffrorna kommer att spegla valresultatet i våra östnyländska kommuner.

Svenska folkpartiets dominans i Borgå, Sibbo, Lovisa och Lappträsk har långa traditioner, vilket är intressant med tanke på att svenskspråkiga inte är i majoritet i någon av kommunerna. Det förklaras med att svenskspråkiga är väldigt partitrogna, och även inför det här valet uppger en majoritet av svenskspråkiga att de tänker rösta på SFP. Ytterligare en fördel för SFP är att svenskspråkiga i allmänhet är flitiga att rösta.

Att tala om en flykt från SFP till Samlingspartiet är överdrivet, men helt klart är att Samlingspartiet i våra östnyländska kommuner jobbar på för att få svenska röster.

Både i Sibbo och i Lovisa har SFP:are bytt parti och representerar nu Samlingspartiet, och man anar att bakom kulisserna har även Samlingspartiet i Borgå jobbat på för att locka synliga SFP:are till sina led.

I de östnyländska kommunerna är gallupledaren Samlingspartiet stor bara i Sibbo. Av fullmäktiges 43 platser har SFP 17 och Samlingspartiet 11. Den kraftiga inflyttningen av främst finskråkiga syns här.

I Sibbo finns även Östnylands enda riksdagsledamot, Samlingspartisten Heikki Vestman, som i förra valet kammade hem flest röster (935) och därmed hjälpte partiet att få två nya mandat i fullmäktige.

I Lovisa spekuleras det om hur Mia Heijnsbroek-Wiréns flytt från SFP till Samlingspartiet kommer att synas i valresultatet. I kommunalvalet 2017 fick SFP nästan hälften av rösterna (47,3 procent) och enkel majoritet i fullmäktige, och man hoppas givetvis på en repris.

Otto Andersson (SFP) kammade hem flest röster (469), men Heijnsbroek-Wirén inte var långt efter (441). Är hennes väljare trogna partiet eller personen? Det återstår att se.

Samlingspartiet i Lovisa har 4 platser, och trots Heijnsbroek-Wiréns partibyte är risken väl rätt obefintlig att Samlingspartiet på allvar kan utmana SFP. Intressant är att veteranpolitikern Agneta Alm, som varit borta från lokalpolitiken, nu gör comeback. Många minns Alm som en kunnig och erfaren politiker, och vill säkert se henne i fullmäktige på nytt.

Många uppfattar Samlingspartiet som det företagsvänliga partiet, men även SFP har ambitioner på den profilen. Partiet vill gärna vara ett liberalt alternativ också för finskspråkiga, och försöker tona ner språkstämpeln. Men kan det faktum att SFP:are byter parti eller öppet stöder ett annat parti tolkas som annat än tvivel på SFP:s förmåga att driva till exempel just företagarnas intressen?

Det är antagligen i Borgå som SFP kommer att ha det tuffast. Styrkeförhållandena i fullmäktige efter senaste valet är att SFP har 16 mandat, SDP 12, De Gröna 8 och Samlingspartiet 6.

De gröna gick framåt i valet 2017, och har nu en ny chans att ytterligare stärka sina ställningar. För där De Gröna inte verkar ha haft svårigheter att värva valkandidater, ser övriga partier ut att ha fått kämpa och övertala folk att ställa upp.

Kandidatfältet, även SFP:s, har sina brister. Lägg till SFP:aren Patrik Björkmans avhopp och offentliga stöd till en samlingspartist, och det faktum att förra kommunalvalets röstdrottning Mikaela Nylander (1279 röster) inte längre får draghjälp av att sitta i riksdagen. Valet ser ut att bli en rysare i Borgå.

Även om finlandssvenskarna är flitiga att rösta och en majoritet säger sig rösta på SFP så kan man inte förlita sig på att valframgången är garanterad. Partiets mål är att vara störst också efter söndagens kommunalval, men också andra partier nosar på segerns sötma.

Varje röst är viktig, och det är möjligt att just din röst avgör valresultatet.

Helén Kurri Nyhetschef och chefredaktör för Östnyland