Diktarhemmet står tomt – ny boende ska utses

24 år. Christer Kihlman har tagit farväl av Diktarhemmet i Borgå. Bild: Kristoffer Åberg

Diktarhemmet står tomt sedan författaren Christer Kihlman flyttat ut. Processen med att hitta en ny författare kan bli lång.

Författarbostaden Diktarhemmet i Borgå erbjuder gratis boende och en utmärkt arbetsmiljö för författare.

– Huset är jättestort och man kan arbeta helt isolerat där, säger Christer Kihlman.

Christer Kihlman och hans hustru Selinda Kihlman flyttade in i Diktarhemmet 1993. De efterträdde författaren Lars Huldén som hade bott tjugo år i byggnaden.

– Lars Huldén hade en mycket livlig ruljans med inhemska och utländska gäster. Det kan man se i gästboken, berättar Kihlman.

– Jag var inte lika aktiv men insåg att det fanns ett oskrivet krav på att representera den finlandssvenska litteraturen. Under Selindas levnadstid hade vi gäster men efter hennes bortgång har jag varit mycket ensam i huset.

Christer Kihlman flyttade nyligen till Majblomman i Brunakärr och försöker acklimatisera sig vid den nya miljön efter 24 år i Borgå.

Diktarhemmet förvaltas av Svenska litteratursällskapet som fick hemmet i gåva av Finlands svenska författareförening 2001. Processen med att hitta en ny hyresgäst är ny och omständlig.

– Hyresgästen tillsätts av en kommitté med tre representanter för författareföreningen och tre för litteratursällskapet, uppger Jonas Lång som är kanslichef på SLS.

– Det är en inte alldeles enkel process.

Kommittén är inte tillsatt än.

Måttligt intresse

Också för Finlands svenska författareförening är processen med att hitta en ny boende till Diktarhemmet ovan. Föreningens ordförande, Peter Sandström, hade inte debuterat när Christer Kihlman flyttade in i Diktarhemmet medan verksamhetsledare, Merete Jensen, var med redan då.

Intresset för Diktarhemmet brukar inte vara särskilt stort, säger Jensen.

– Dels måste man vara beredd att flytta till Borgå, dels kan det kännas prestigefyllt att bo i Diktarhemmet. Och så ska man vilja bo i ett gammalt hus med alla praktiska frågor som tillkommer.

Diktarhemmet är inget litet hem. Här finns tre våningsplan med bland annat salong, bibliotek, arbetsrum och några sovrum.

Kanslichef Jonas Lång räknar med en lång process innan en ny författare kan flytta in i Diktarhemmet, bland annat med tanke på att byggnaden måste renoveras. Det håller Christer Kihlman med om.

– Vissa renoveringar krävs. Ohjälpligt slits en byggnad under 24 år.