Digert program i Lovisa under Svenska veckan

TEATER. På svenska dagen visas pjäsen Grodan Kling och cirkusens hemlighet för barngrupper i Valkom och Forsby. Bild: Pressbild

Svenska veckan i Lovisa firas med program både för allmänheten och för enskilda grupper. Teaterpjäserna Grodan Kling och cirkusens hemlighet samt Rockpojken 3.0 arrangeras av Folktinget i samarbete med Lovisa stads kulturtjänster och är en del av Svenska veckans officiella program.

Måndag

Lovisa stads museums specialutställning De odödliga – tingens minne öppnas under Svenska veckan med vernissage måndag 4.11 kl. 18. Lovisa stads museums före detta chef Pia Wilhelmson inviger utställningen. Utställningen är en kombination av en konstutställning och en museiutställning, med föremål från museets samlingar och konstverk inspirerade av dessa. Det centrala temat är minnet, särskilt museets roll som samhällets minne. Utställningen pågår 5.11.2019-28.3.2020. Museet har öppet tis-fre & sön kl. 12-16.

Svenska veckan 2019 börjar på måndag den 4 november och avslutas på söndag den 10 november.

Evenemanget koordineras av Folktinget som i år firar 100-årsjubileum.

Kulturveckan Svenska veckan har ordnats sedan hösten 2000, Lovisa har varit med sedan 2010.

I år deltar sjutton orter i evenemanget, bland andra Vanda, Lahtis, Tammerfors, Borgå och Raseborg.

Mer information: www.svenskaveckan.fi

Tisdag

På tisdag den 5 november klockan 12-14 ordnas ett Språkcafé i Kompanjonskapshuset Hörnan, Sibeliusgatan 3. I språkcaféet kan man träna sina muntliga kunskaper i svenska i trevligt sällskap.

Onsdag

På svenska dagen 6 november uppför teatergruppen Den klingande grodan pjäsen Grodan Kling och cirkusens hemlighet, en teatersaga om relationen mellan människor, djur och natur. Pjäsen visas i Valkom och Forsby för barngrupper.

Svenska dagen-festen ordnas i Lovisa Gymnasium med början klockan 19. Hälsningsordet framförs av välfärdsnämndens ordförande Håkan Karlsson. Fil.mag. Maren Jonasson fungerar som festtalare och temat för föredraget är Marknadsnöjen och kringresande artister i Lovisa ca 1870-1910. Maren Jonasson jobbar som forskare i ett historiskt projekt som finansieras av Kone-stiftelsen. Projektet undersöker marknader, rörlig handel och handelsmöten i Finland 1840–1940. Jonasson är för tillfället doktorand vid Åbo Akademi och skriver en avhandling om allmänna finska lantbruksmöten under 1800-talet. Det är fritt inträde till festen som arrangeras av Lovisa kulturtjänster med stöd av Folktinget.

FESTTALARE. Under svenska dagen-festen föreläser Maren Jonasson om marknadsnöjen och kringresande artister i Lovisa under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Bild: Pressbild

Fredag

På fredag får elever från Lovisavikens skola och Lovisa Gymnasium ta del av pjäsen Rockpojken 3.0 med skådespelaren, Lovisabon Mika Fagerudd. Temat för Rockpojken är vikten av att kunna uttrycka sig väl i tal och skrift. Teater Fabels version av pjäsen, som betonar dagens digitala kommunikation och även tar upp näthatsproblematiken, hade premiär i september.

På fredag kväll ordnas konserten Av kärlek till Claes – en tribut till Claes Andersson i Almska Gården. Med svängiga Evergreens, tonsatta dikter och minnen delar Annika Cleo med sig av den värld hon och Claes skapade tillsammans under sitt åttaåriga samarbete på scen. Hans ord, djup och klarsynthet, hennes toner, värme och skratt. Med sig på scenen har Annika jazzmusikerna Janne Mansikka (piano), Jorma Ojanperä (kontrabas) och Pekka Pylkkänen (saxofon). Konserten börjar klockan 19 och biljetterna kostar 20 euro. För arrangemangen står Stödföreningen för Lovisa Konstcentrum.

Mer läsning