Brändögisslan: Åtal har väckts mot den misstänkta mannen som kidnappade en pojke och förde honom till Sibbo

Mannen som misstänkts ha frihetsberövat nioåringen på Brändö i april åtalas nu för tagande av gisslan och grovt rån.

En stämningsansökan har lämnats in till Helsingfors tingsrätt den 14 juli 2022.
Julia Lönnfeldtjulia.lonnfeldt@ksfmedia.fi
15.07.2022 13:08
Åtal har väckts mot den 54-åriga mannen som frihetsberövade en nioårig pojke i Helsingforsstadsdelen Brändö, meddelar Åklagarmyndigheten.
Barnet på väg till skolan då mannen hotade honom med pistol och tvingade in honom i en bil den 22 april i år. Efter det körde mannen barnet till Sibbo och band fast honom med buntband vid ett träd. Mannen stal även målsägandens egendom.
Några timmar senare återfanns nioåringen helskinnad och gärningen orsakade inte några allvarliga fysiska skador för offret.
Tidigare i veckan blev förundersökningen färdig och nu åtalas mannen för tagande av gisslan och för grovt rån.
Mannen har tidigare gjort sig skyldig till mord av avrättningskaraktär när har år 2000 tog livet av en man i Helsingfors genom ett skott i bakhuvudet. Dessutom har 54-åringen dömts för flera bedrägeribrott, varav de senaste begicks i Slovenien 18.11.2020. Verkställigheten av den senaste bedrägeridomen har överförts till Finland.
Den åtalade har bestridit att han gjort sig skyldig till brotten i ärendet. Han har under åren bytt både för- och efternamn.
Tidpunkten för när huvudförhandlingen inleds är tills vidare inte känd, men måste påbörjas inom två veckor. Innehållet i stämningsansökan är sekretessbelagt. Petteri Perälä är åklagare i fallet.