365 glasburkar i olika färgnyanser – så här blir Söderkullas nya altartavla

Den nya kyrkan i Söderkulla saknar ännu en altartavla. Det korrigeras så småningom, på torsdagen offentliggjorde man konstnären som får skapa verket.

KYRKA. Camilla Ekholm och Juha Ilonen är nöjda över valet av altartavla. Den ska täcka nästan hela fönstret, så att ljuset ändå kommer in. Till vänster syns delar av juryn.
25.10.2019 10:13 UPPDATERAD 25.10.2019 10:52
Camilla Ekholm, kyrkoherde i Sibbo svenska församling, står vid fönstret som går från golv till tak i den bakre väggen och sprider ett mjukt ljus i Söderkullas nya kyrka. Så småningom ska det vara mer än ett fönster – glaspelaren ska bli kyrkans nya altartavla. Processen att hitta rätt konstnär och rätt verk har pågått sedan början av juni, och på onsdagskvällen kunde juryn bestämma sig. På torsdagsmorgonen offentliggjordes vinnaren.
Inte för att det var lätt. Processen kan, utan att ta till överdrift, beskrivas som ovanlig – det är inte varje dag man bygger nya kyrkor i Finland, eller beställer nya altartavlor.
– Det kändes som ett stort ansvar. Verket ska finnas här i lång tid, kanske hundratals år. Då vill man välja rätt, säger Ekholm.
Av de fem alternativen föll valet på 43-åriga Kirsti Taiviola, en Helsingforsbaserad designer som också lär ut glaskonst vid Aalto-universitetet.
FÄRGER. Kriterierna för altartavlan utgick ifrån ett miljötänk och skapelseteologin. Solens sång, som verket heter, fyllde de kriterierna. Bilden är en illustration över hur konstverket ser ut när det är färdigt.

365 burkar

Meningen var att Taiviola själv skulle vara på plats för att berätta om sitt verk, men på grund av förhinder senareläggs presentationen. Det jobbet föll tillfälligt på Camilla Ekholm och kontraktsprost Juha Ilonen från Sibbo finska församling. De beskriver Solen sång (Auringon laulu), som verket heter, som modernt och tredimensionellt – med 365 handgjorda glasburkar (en för varje dag) som står radade på hyllor på nästan hela fönstrets höjd.
Konstnären placerar bilder, som församlingsmedlemmarna fotograferar, i burkarna – och burkarna placeras på 41 glashyllor som skapar en glidande färgskala som för tankarna till årstiderna. 82 fågelformade skulpturer bär hyllorna, medan burkarna tillverkas i olika färgnyanser av studerande, alltså blivande glasblåsare.
Verket, som för övrigt beräknas väga 1 ton, passar också in på den beställning man hade.
– Vi beställde något som lämpar sig för såväl vårt miljötänk som skapelseteologin. Konstverket ska innehålla grönt, och hedra det heliga. Och det vinnande bidraget har de elementen, säger Ekholm.
Symboliken är också framträdande – från de 365 dagarna till att alla får vara med, och att alla är olika men ändå medlemmar i en gemenskap. Eller årstiderna, som lätt för tankarna till livets gång.
– Och det gröna är hoppets och livets färg. Vi teologer är glada över att där finns så mycket symboliskt att ta fasta på.
– Det är ett utmärkt koncept som är professionellt planerat och designat, och där alla från barn till gamlingar får delta. Det innebär också att den exakta färgskalan inte kan bestämmas på förhand, den beror lite på bilderna som medlemmarna skickar in, säger Ilonen.
Solens sång är Franciscus bön eller dikt som handlar om naturen, skapelsen och hur vi ska ta hand om varandra.

Bländar inte

Den enda kritiken man har mot skapelsen är att teologin är ganska tunn. Utöver det är Solens sång precis det man hade hoppas på. Och så korrigerar den sannolikt ett ganska vardagligt problem.
– Morgonsolen lyser in så att den bländar vissa av de som är med på gudstjänsten. När altartavlan är färdig så fungerar den också som ett solskydd. Och Taiviola är också ljuskonstnär, så det finns en del man kan göra med led-lampor under den mörka årstiden när solen inte lyser upp altartavlan, säger Ilonen.
Camilla Ekholm är nöjd också med namnet.
– Solens sång är Franciscus bön eller dikt som handlar om naturen, skapelsen och hur vi ska ta hand om varandra.
Exakt när altartavlan är färdig går inte att säga, men Juha Ilonen påpekar att man inte har bråttom och att det sannolikt dröjer. Dels måste alla glasburkarna tillverkas för hand, dels måste församlingsmedlemmarna skicka in sina bilder.
– Så det går nog inte i en handvändning.
Inför tävlingen hade man satt en kostnadsgräns på ungefär 70 000 euro. Man räknar med att Kirsti Taiviolas skapelse håller sig inom ramarna, även om man sannolikt går lite över gränsen.
– Kostnadsberäkningen innehöll inte mervärdesskatt. Så den får man också räkna med.

ANDRA LÄSER