Se video: Imponerande konstperformance på torget skakade om åskådarna

Knappast någon åskådare var oberörd under den dryga halvtimme som den ryske konstnären Pavel Semchek tillsammans med Anisiia Kronidova och Borgåkonstnärerna Sampsa Indrén och Kalle Turakka Purhonen skapade performancekonst på Borgå torg.

Det färdiga konstverket monterades ganska raskt ner, men publiken gick därifrån med känslan av att ha upplevt något unikt.
Helen Kurrihelen.kurri@ostnyland.fi
17.10.2022 11:26 UPPDATERAD 17.10.2022 11:29
Performansen gav också en vink om hur torget i framtiden skulle kunna bli platsen för intressanta evenemang och spännande performanser. Vad är bättre än om konst och kultur skapas där människorna rör sig?
Här kan du se en video, där det färdiga konstverket brinner.
På masonitskivor målades, kastades och piskades färg. Tio små pappersdockor var monterade på ett staket som höll den rätt rikliga publiken på lämpligt avstånd från skapelseprocessen. Dockorna fyllde en funktion, visade det sig en stund senare.
Trots att man som åskådare inte förstod allt som skedde under performansen stod det politiska anti-krigsbudskapet klart för var och en.
I verket kombineras tre komponenter: rörelse, målning och musik, eller kanske snarare ljud. I lördagens performance dånade Hitler, Mussolini, Fransco, Stalin och avslutningsvis Putin ur högtalaren, samtidigt som masonitskivorna fylldes med färg och motiv.
Pappersdockorna hade en egen roll i performansen.
Pavel Semchenko knöt fast dockorna kring sitt huvud, doppade huvudet i en balja med färg, dunkade huvudet mot skivornas vita figurer, som nu var och en fått en bokstav på sig. Färgen stänkte, stämningen var intensiv och när konstverket var skapat kunde man läsa ordet Demokraatia. Som en sista aktion tände Semchenko eld på bokstäverna.
Ingen kunde undgå att uppfatta budskapet var politiskt och riktat mot Ryssland och Putins anfallskrig mot Ukraina, och i publiken var många uppenbart påverkade av det man fått uppleva.
Pavel Semchenko och Anisiia Kronidova bildar duon Artist at Risk (AR) och är residenskonstnärer vid Konstfabriken i Borgå just nu.
Pavel Semchenko och Anisiia Kronidova, och Borgåkonstnärerna Sampsa Indrén och Kalle Turakka Purhonen stod för en imponerande och spännande konstperformance på lördagen.
Lördagens erformancekonst med titeln ”Paint against barriers” (måla mot barriärer, red. övers.), var en helhet som producerades i samarbete med Multicultural Association Borgå och Borgå konstförening.