Det viktigaste i livet är äventyret

Äventyr – kort och gott – det är namnet på Markku Arantilas lekfulla utställning i Konsthallen där fantastiska upplevelser målas i akvarell.

Fantasin känner inga gränser i Markku Arantilas värld. Så är han också ständigt ute på äventyr i sin konst som lånar intryck från högt och lågt – i ett sagolikt sammelsurium.

– Jag är för gammal för att leka tjuv och polis men inom konsten är det okej också för en vuxen att leka. Det gör jag, så mycket jag vill och precis hur jag vill. För mig är det viktigt att ha den friheten och jag är stolt över att jag fortfarande äger barnets förmåga att fantisera, säger Arantila.

Med utställningen Äventyr i Konsthallen dyker han ner i fiktiva dimensioner där alla världsliga lagar är omkullkastade. Han målar detaljerat: växtlighet, djurliv, personer, små samhällen ... och en baminator, en människoformad raket‚ som närsomhelst ska stiga till väders.

I Markku Arantilas akvarellvärld kan vad som helst hända, äventyret lurar bakom hus och hängbro.

– Jag är övertygad om att fantasin är viktig för att människor ska mår bra, en säkerhetsventil, säger konstnären som själv gärna rådfrågar sin låtsasvän i stället för att lyssna på färdigt tuggade utsagor av politiska ledare som Trump, Erdogan eller Niinistö.

Jag är övertygad om att fantasin är viktig för att människor ska mår bra.

Fantasikabinett

På en av väggarna i Konsthallen hänger ett till omfånget enormt verk som går under namnet Kaksitoista kekkapäätä, (tolv pundhuvuden red.övers.). Här har Arantila inspirerats av kommungården i Orivesi, närmare bestämt av den obligatoriska porträttraden föreställande tidigare politiska tungviktare inom kommunen.

I stället för att placera sina fantasipolitiker – ett högst makabert gäng – i guldram har han valt att iscensätta sitt (skräck)kabinett i en tablå med sammetstung ridå.

– Många av mina verk är målade lite som om de skulle utspela sig på en scen. Jag gillar att dramatisera innehållet också om jag sällan gör det så här tydligt som med politikerporträtten, säger Markku Arantila.

I de tolv rutorna, målade på en fond av tre stora skivor som fogats ihop, har konstnären lyft in idéer från olika håll och resultatet är precis som spretigt som man kan förvänta sig av ett gäng förtroendevalda med väldigt olika bakgrund.

– Tavlan var utställd i somras på bildkonstveckorna i Mänttä, berättar han och tillägger:

– Ett av huvudena är utbytt sedan dess.

Äventyrslysten

Själv blev Markku Arantila en gång sugen på äventyret via Aku Ankka-tidningarnas höpsism. Då står man i en korsning och singlar slant för att välja väg utan att veta var man hamnar.

BRON. Silta heter en av Markku Arantilas sagolika och äventyrsstinna akvareller som visas i Konsthallen. Bild: Kristoffer Åberg

Det roliga med akvarellerna som bildar utställningen Äventyr är att Kalle Anka har en lika given plats i motiven som flera av konsthistoriens storheter, till exempel Hugo Simberg, Hieronymus Bosch, Pieter Brueghel – för betraktaren gäller det bara att få syn på referenserna i all färgprakt.

Markku Arantila är nämligen ingen typisk akvarellist; han skyr det skira och spröda och jobbar i stället fram djupa och kraftiga nyanser.

– För mig är akvarell ingen snabb teknik, det kan ta flera veckor att få klar ett arbete. Men jag gillar att färgerna böjer sig till mycket.

Gränslöst skapande

Förutom med motiv och kulörer leker Arantila också med ljudbilder och med pratbubbeltext, till den grad att vissa av verken bär drag av sagoboken.

Jag gillar att akvarellfärgerna böjer sig till mycket.

– Jag tycker det är intressant när text och bild kolliderar. Texterna förklara inte utan ger möjlighet att utvidga gränserna för verket. Där bilden tar slut kan texten ta vid och öppna upp för nya fantasier, tavlan kan bli någonting helt annat.

Markku Arantilas beställningsarbete Kulkijat blev färdigt 2007 och finns Riksdagshusets tilläggsbyggnad. Just nu jobbar han med ett beställningsverk som består av 200 små akrylmålningar. Det ska placeras i Uppby daghem i Helsingfors.

FAKTA

Äventyr

Markku Arantila bor och arbetar i konstnärshemmet Lallukka i Helsingfors.

Han har studerat vid den fria konstskolan och blev utexaminerad 1982.

På 1990-talet jobbade han som klasslärare.

Målar mest akvareller, olje- och tuschmålningar.

Aktuell med utställningen Äventyr i Konsthallen i Borgå.

Utställningen på går till och med den 29 april.