Det varma vädret fortsätter - på fredag över 20 grader

På fredag och lördag är det varmt och soligt i stora delar av landet. Bild: SPT/Linnea De La Chapelle

I södra Finland fortsätter sommarvädret och det kan bli upptill 23 grader varmt på fredag.

– I dag är luften varm och fuktig. Enstaka åskskurar kan förekomma men inte i så stor utsträckning. I södra och mellersta Finland är det kring 20 grader eller till och med lite varmare, säger jourhavande meteorolog Ari-Juhani Punkka vid Meteorologiska institutet.

I söder kan det till och med bli 23-24 grader varmt. I norr är vädret svalare och dagstemperaturen ligger kring 10 grader.

På lördag är det fortsättningsvis varmt. I södra och mellersta delarna av landet är det mulet och regn- och åskskurar kan förekomma, men som på fredagen handlar det om små lokala skurar. I norr är det uppehållsväder och efter en dimmig morgon kan det bli soligt.

– På lördag är det kring 20 grader. Om solen tittar fram kan det bli 22-23 grader, säger Punkka.

Nästa vecka blir det höst

På söndag blir vädret aningen sämre. Från väst närmar sig ett regnområde. I något skede under dagen börjar det regna i de västra delarna. I östra och norra delarna utlovas uppehållsväder och det är i varje fall stundvis soligt. Då kan det ännu vara kring 20 grader varmt.

Det är först nästa vecka som det blir lite svalare och temperaturerna i södra Finland närmar sig det som är typiskt i september. Det vill säga kring 15 grader åtminstone på eftermiddagarna, men om solen tittar fram kan det bli varmare. Ett lågtryck närmar sig från väst och det kan regna flera dagar nästa vecka.

– Men fräna höstvindar och ordentligt kallare väder får vi ännu vänta på. Temperaturen verkar sjunka ganska jämt och långsamt, så vi upplever ingen plötslig chock av kallt väder, säger Punkka.