Det nya kapitlet är bara början för listettan Leonora – gå in och lyssna på debutlåten

NYTT KAPITEL. Leonora, eller Emilia Nylund, som hon egentligen heter släppte i september debutsingeln My new chapter. Nu ligger hon etta på Vegatoppen. Bild: Kristoffer Åberg

Sångaren och låtskrivaren Leonora, eller Emilia Nylund som hon egentligen heter, släppte sin första singel My new chapter i september. Nu ligger låten etta på Vegatoppen och spelas i Sverige på spellistan P3 Osignat.

– Gå in och rösta på låten, säger Emilia Nylund glatt när vi träffas i hennes föräldrahem i Borgå.

Nittonåringen studerar sedan hösten på pop- och rocklinjen vid folkakademin Lärkkulla i Karis, men råkar vara hemma på besök över helgen. Musiken har alltid varit en del av livet för henne, och redan som liten upplevde Emilia Nylund att hon blomstrade och levde upp då hon sjöng.

– Jag fastnade för musiken och sången. 95 procent av min vakna tid ägnar jag mig åt musik, säger hon.

I och för sig har musiken också varit ett stående inslag under hennes uppväxt tack vare pappa Niklas Nylund, som bland annat är bekant från gruppen Hans on the bass. Ute på gården till enfamiljshuset finns också pappas studio, och det är där som artist-Emilias, det vill säga Leonoras, debutsingel My new chapter spelats in.

Jag fastnade för musiken och sången.

– Jag heter Eleonora i andra namn och Leonora kändes rätt som artistnamn, förklarar hon.

Emilia Nylund beskriver sig som en musikalisk allätare som trivs i olika genrer. Hon gillar bland annat heavy, soul och rythm and blues, och att den första egna låten blev en poplåt tillskriver hon slumpen.

– Jag hade en bra text och pappa hade en bra bakgrundsslinga som formades till en fin helhet, säger hon.

Emilia Nylund spelar lite piano, och på Lärkkulla har hon gjort basen till sitt instrument. Hon beskriver instrumentet som tufft, och gillar det faktum att det inte finns så väldigt många kvinnliga basister inom musikbranschen.

– Jag håller på att lära mig spela bas och tekniskt sett är det inte så svårt. Betydligt mer krävande är att få rytmen rätt, säger hon.

Samtidigt konstaterar hon att instrumentkunskapen är a och o för en låtskrivare; det gäller att försöka plocka ut ackord och melodistumpar som passar texterna. Det är också texterna som är Emilia Nylunds ingång till låtarna. Hon skriver mycket, med en djup och ärlig ansats.

DRÖMMAR. – Jag fastnade för musiken och sången, säger 19-åriga Emilia Nylund som kan se framför sig en framtid som artist. Bild: Kristoffer Åberg

 

Det är även singeln My new chapter ett exempel på. Inspirationen till texten hittade hon i sina gamla dagböcker från skoltiden. Hon läste om motgångar och hinder på vägen, hon läste om en ung tjej som hela tiden gjort sin egen grej och som mognat mycket på vägen.

– Jag har alltid funderat mycket och tänkt djupa tankar. Det har jag nytta av då jag skriver låttexter, det gör det enklare att få in olika perspektiv i låtarna.

Med singeln My new chapter skriver Emilia Nylund de första raderna i följande kapitel, ett nytt avsnitt som redan nu bjudit på intressanta erfarenheter. Till exempel har hon gjort en musikvideo till sin låt i samarbete med Klaus Suhonen.

– Få se vad som händer. Jag kan nog se framför mig en framtid som artist.

Leonoras debutlåt My new chapter finns på Youtube och Spotify.