Det icke-kolsyrade vattnet tog slut

GAPAR TOMMA. Det icke-kolsyrade vattnet tog snabbt slut i Borgå. Bild: Max Nyberg

Ungefär en halvtimme efter att nyheten om E-colibakteriefyndet i vattnet briserade blev det icke-kolsyrade vattnet en bristvara i butikerna.

Det är påtagligt många vattenflaskor som ligger i shoppingvagnarna och korgarna när folk köar till kassan i S-market i Näse. Men vid vattenhyllorna hörs många besvikna suckar.

Hyllorna är visserligen fyllda av allehanda smaksatta mineralvatten men det "vanliga" vattnet är slut.

En av dem som fick gå tomhänta hem är Torbjörn "Toba" Blomqvist.

– Om man bor i höghus som jag så är man ju helt beroende av det kommunala vattnet. Till all lycka kan man dricka kranvattnet bara man kokar det först. Jag hade ändå tänkt köpa en 5-litersdunk vatten som inte är kolsyrat till kaffevatten, men tydligen får jag gå till en annan butik.

ALDRIG TIDIGARE. Torbjörn Blomqvist kan inte dra sig till minnes något lika allvarligt bakteriefynd i det kommunala vattnet i Borgå. Bild: Max Nyberg

Blomqvist räknar inte med att vattenbristen blir långvarig.

– I morgon finns det säkert hur mycket vatten som helst.

Dålig säsong

Henri Patovirta, distriktschef på Varuboden-Osla, är inte lika optimistisk. Han påminner ändå om att bristen på icke-kolsyrat vatten begränsar sig till Borgå och att man inte behöver åka längre än till Sibbo eller Lovisa för att köpa sådant vatten.

– Men i våra butiker i Borgå tog det icke-kolsyrade vattnet slut på en dryg halvtimme efter att människorna fick höra om bakteriefyndet. Till S-market i Näse ska vi få en ny leverans från centrallagret ännu på tisdagskvällen, men det partiet är det sista som fanns där. Förhoppningsvis får vi mera i morgon.

Vattenleveranserna kan fördröjas av att det nu mitt i vintern inte är säsong för flaskvatten.

– I Finland finns det ju ingen brist på drickbart vatten men buteljerarna måste hinna lägga det på flaska.

Patovirta påminner om att både butikerna och vattenbuteljerarna var helt oförberedda på att efterfrågan skulle stiga snabbt i Borgå men att han hoppas på att leveranserna snabbt kommer i gång.

Mer läsning