"Det här är Lovisa Kabelfabrik" – konstnärer satsar på verkstad och galleri i gammal industrifastighet

FJÄDERFÄ. Jari Matti Karhula hjälper Luru Hirva att få hönsnätet att böja sig på rätt sätt. Det är plusset med att arbeta flera konstnärer på samma ställe, det finns både hjälp och goda och råd att få av konstnärerna som håller till i Lovisa konstverkstad. Bild: Kristoffer Åberg

Sju lokala konstnärer har slagit samman sina krafter i företagshuset på Norrtullsvägen* i Lovisa, också känt som Sankahuset efter firman som tillverkade glasögonbågar i fastigheten. I veckan öppnas deras gemensamma verkstad och galleri officiellt under namnet Lovisa konstverkstad.

– Vår konstverkstad, fyra bildkonstnärer på övre våningen och en övningslokal för band, det är helt som i huvudstaden. Det här är Lovisas motsvarighet till Kabelfabriken i Helsingfors, säger skulptören och keramikern Kaija Ilomäki.

Bilföretagaren, som också håller till i företagshuset upp på åsen, faller kanske lite utanför Kabelfabriken-tänket men Ilomäki väljer att se det från den praktiska sidan: Behöver bilen tvättas eller mekas med medan man besöker konstverkstaden så kan man få det grejat under tiden.

Kaija Ilomäki är känd för sina utsökta bronsskulpturer, men just nu är hon inne i en keramikperiod och håller på att skapa delarna till en hel servis. En del av tallrikarna har redan genomgått den första bränningen och flera är på väg in i brännugnen som gänget på Lovisa konstverkstad inhandlat i andra hand.

Mångsidigt arbete

I verkstaden håller även Liisa Heiskanen, Hanne Tuomivaara, Tero Maksimainen, Reidar Andersson, Jari Matti Karhula och Luru Hirva till.

UNIKA FÖREMÅL. Tero Maksimainen håller i en keramiktorso formad av Liisa Heiskanen. Bild: Kristoffer Åberg

 

Liisa Heiskanens formar hjärtevarma keramikskulpturer med människo- eller djurmotiv medan Hanne Tuomivaara inspireras av våra medeltida gråstenskyrkor och skapar helgonlika skulpturer samt reliefer med rakuteknik. Reidar Andersson håller till vid träsvarven medan Tero Maksimainen jobbar med en bredare materialskala: utöver lera jobbar han med sten, gips och trä.

– Jag har haft mitt arbetsrum här redan i fem år, tillsammans med några andra konstnärer, säger Maksimainen.

Det gemensamma ateljéutrymmet ger möjlighet till samarbete, som i Kaija Ilomäkis och Tero Maksimainens populära keramikserie som fått namnet Tylypahka på grund av de bubbliga defekter som går igen bland annat i skålarna. Namnet kommer från den finska Harry Potter-versionen där Lovisaöversättaren Jaana Kapari-Jatta gett Hogwarts skola för häxa och trolldom en finsk version för ordet "svinvårtor".

– Vi kollade med Jaana och för henne var det okej att ge serien med de vårtliknande bubblorna namnet Tylypahka. Det roliga är att folk är helförtjusta i keramikskålarna som vi klassar som misslyckade.

BRÄNNUGN. Kaija Ilomäki lyfter ut råbrända tallrikar ur brännugnen. Ilomäki har fått en större servisbeställning som hon håller på och jobbar med. Bild: Kristoffer Åberg

 

Unika föremål

Det är i och för sig ingen nyhet att många gillar handgjorda alster, men konstnärerna på Lovisa konstverkstad har märkt att många är extra begeistrade i föremål som på grund av någon liten bristfällighet uppenbarligen känns ännu lite mer unika. Förstås kan man skapa små ofullkomligheter också med avsikt, vilket det händer att Jari Matti Karhula gör.

Tillsammans med Luru Hirva håller han till i konstverkstadens andra halva där ateljén fyller hälften av golvytan och det gemensamma galleriet resten.

Karhula lyfter upp en gråglaserad skulptur från gallerihyllan, en torso där bröstbenet pryds av ett hål – spåret efter en kula måhända?

– Först tänkte jag fylla igen hålet som uppstod efter bränningen och dölja det, men sedan bestämde jag mig för att låta det vara kvar, just för att många verkar uppskatta det unika, säger han.

Arbetsrum för Reidar Andersson, Liisa Heiskanen, Luru Hirva, Kaija Ilomäki, Jari Matti Karhula, Tero Maksimainen och Hanne Tuomivaara, finns på Norrtullsvägen 16–17 i Lovisa.

I verkstaden görs skulpturer, brukskeramik, målningar och andra estetiskt tilltalande föremål som visas i det anslutande galleriet. Konstnärerna gör också beställningsarbeten.

Gäster är välkomna, men kontakta gärna först Tero Maksimainen tfn 040–526 4522 för att försäkra dig om att någon är på plats.

För närmare gå in på www.loviisantaideverstas.fi.

Galleridelen ger det konstnärliga arbetet ytterligare en dimension. Här kan konstnärerna ställa ut sina alster till påseende och kanske också sälja någonting till besökarna. Provöppet höll man i samband med höstens Konstrundan, och det var många som uppskattade möjligheten att dels se konstnärerna i arbete, dels förse sig med vackra konstföremål för egen glädje eller för att ge som gåva.

Gemensamma satsningar

– Jag tror att det finns behov av den här typen av verksamhet också på en liten ort som Lovisa, i synnerhet som staden profilerar sig som en kulturens och bildkonstens stad, säger Jari Matti Karhula.

Jag tror att det finns behov av den här typen av verksamhet också på en liten ort som Lovisa.

En viktig aspekt för det skapande arbetet är möjligheten att med gemensamma medel skaffa olika verktyg och hjälpmedel för det konstnärliga arbetet. Till exempel en brännugn är en stor investering, eller glasugnen som man nyligen införskaffade. Ett annat plus är att konstnärerna kan rådfråga varandra ifall de kör fast med något projekt.

– Det är väldigt roligt att samlas flera konstnärer på samma ställe, speciellt eftersom vi arbetar med varierande tekniker, säger Luru Hirva som för tillfället arbetar med akvareller, keramik och – som nyaste nytt – med ståtliga fågelskulpturer formade i hönsnät.

Lovisa konstverkstad med galleri öppnar officiellt på torsdag och inom kort öppnas också en webbaffär. Gäster är välkomna, men det lönar sig att först försäkra sig om att någon av konstnärerna är på plats.

* Artikeln ändrad den 12.11 kl. 12.33, Norra Tullvägen ändrad till Norrtullsvägen.

Mer läsning