"Det här är helt underbart"

EN HEDERSSAK. Johan Wiksten och Ingo Lindén behövde inte tveka när de blev tillbedda att vara mäklare under auktionen. Bild: Kristoffer Åberg

Initiativet att ordna en auktion för att hjälpa den cancersjuka femåringen Albin Backman bejublades av besökarna på Bjurböle sommartorg. – Härliga människor som ordnar något sådant här, säger Hanna Wiitala.

Hennes man Marcus Wiitala tittar på auktionsvarorna som står uppradade på bänken framför lastbilsflaket som fungerar som scen.

– Arbetsredskapen ser intressanta ut, till exempel spadar kan man inte ha för många av. Men det viktigaste är ju att pengarna går till ett viktigt ändamål, säger har.

Det är Johan Wiksten och Ingo Lindén som håller i hammaren under auktionen.

– Senast jag var mäklare var på en älgköttsauktion för tjugo år sedan, men det kändes som en hederssak att ställa upp, säger Wiksten.

Båda hoppas att auktionen ska bli lyckad.

– Enligt senaste siffran har vi 127 objekt till salu. Hoppas folk bjuder frimodigt för man kan inte stå och mjölka alltför länge, för då står vi här till sena kvällen.

Sista gången förhoppningsvis

Invid scenen står kårchefen för Wessö FBK Patrick Nyholm. Han har varit projektets ansikte utåt och nu kan han med tillförsikt se hur allt fler människor anländer till torget.

– Det är de föreningsaktiva inom FBK och Wessö UF som skött hårdjobbet, jag har bara varit kontaktperson till medierna, säger han anspråkslöst.

Femåriga Albins båda föräldrar, Johanna och Max Backman, är aktiva inom föreningarna och syftet med auktionen är att föreningsmedlemmarna ville hjälpa varandra. Det är redan andra gången Albin drabbats av cancer och han får nu protonbehandling i Tyskland.

– Familjen har varit där i sex veckor och har en vecka kvar. Om allt går enligt planerna kommer vi att få en hälsning från Albin via Messenger under aktionen. Om han är för trött kommer vi i alla fall att höra av föräldrarna.

Nyholm önskar att någon liknande auktion inte ska behöva ordnas. Albins fall är så tragiskt att han hoppas att andra familjer inte ska drabbas av liknande prövningar.

– Hoppas ni förstår mig rätt. Jag har själv tre pojkar och mest av allt önskar jag att de ska får vara friska, säger Nyholm.

Läs om Albins kamp mot cancern i artikeln här nedan.

Cancer är den tyngsta av kamper

Mer läsning