Det handlar om skiten och skärgården – seriekonstnärer från Borgå tävlar om Serie-Finlandia

PRODUKTIV. Kaisa Leka, här fotograferad i samband med sin jubileumsutställning på Kaplansgården för två år sedan, finns tillsammans med Christoffer Leka med bland de nominerade för årets Serie-Finlandiapris. Bild: Ksf-arkiv/Kristoffer Åberg

Kaisa och Christoffer Leka vann Serie-Finlandiapriset 2018. Nu finns duon igen med på listan över nominerade seriekonstnärer och har fått sällskap av en annan serieskapare från Borgå, Ulla Donner.

Seriekonstnären Kaisa Leka och grafikern Christoffer Leka är produktiva som få. Under de senaste åren hade de gett ut flera utsökta serieböcker, varav bland annat Place of death och Imperfect tar avstamp i långväga resor på cykel som paret gjort.

Det var just med Imperfect som 2018 blev ett framgångens år. Först utsågs boken till Årets vackraste bok i Finland för att kort därefter belönas med Serie- Finlandiapriset.

LÄS MER OM ALBUMET HÄR

Inför årets Seriefinlandiatävling är Lekas med igen, den här gången med serievolymen Loggbok som beskriver en kajakutflykt som fyra vänner gör genom skärgården. På boksidorna får motgångar, glädje och lycka plats, och i prismotiveringen lyfter man fram det loggboksaktiga berättandet som en bokens förtjänster.

Det konstateras också att Loggbok har förhållandevis lite illustrationer jämfört med ett traditionellt seriealbum, utan att det stör helheten. Det luftiga uttrycket, där texten och bilderna inte stjäl uppmärksamhet från varandra, ses också som en fördel.

Surrealistisk serieroman

Seriekonstnären Ulla Donner är också nominerad för årets Serie-Finlandiapris med färska volymen Skiten. Enligt motiveringen är serieromanen "en skarp satir som ifrågasätter hur meningsfull reklambranschen är samt kritiserar dess ytlighet och falskhet. Samtidigt avslöjar den marknadsekonomins snedvridenhet och ansvarslöshet".

Handlingen i Skiten lyfts också fram som en av verkets förtjänster. Den pekar också på kvinnans ojämlikhet i arbetslivet och samhället, och för det med ett drag av surrealism.

Donner var också nominerad för Serie-Finlandiapriset år 2018, då med kritikerrosade debuten, serieromanen Spleenish.

Årets Serie-Finlandiaprisvinnare utses av författaren och konstnären Aulikki Oksanen den 20 mars. Sammanlagt tio seriealbum tävlar om priset, prissumman är 5 000 euro.

Mer läsning