Det handlar om hus i Lovisa

BRETT UTBUD. Sammanlagt 51 hem finns med bland besöksmålen under helgens storevenemang i Lovisa, Lovisa historiska hus. Bild: Evy Nickström

Sensommarens storhändelse i Lovisa, Lovisa Historiska hus, stundar i helgen. Evenemanget samlar mängder av entusiastiska inredare och renoveringsglada personer – i år med hela 51 potentiella besöksobjekt som lockbete.

Minimalismen är på undantag i de fler än femtio vackra hemmen som öppnar för besökare under evenemanget Lovisa historiska hus som ordnas den 25–26 augusti i Lovisa. Största delen av besökobjekten ligger i de centrala delarna av staden men det lönar sig också att göra avstickare till Isnäs och till Strömfors bruk där några av årets husnyheter är belägna.

Brukets första tegelbyggnad, Wanha Navetta från 1809, och arbetarnas pausstuga Kuukerpalli från 1793 är väl värda ett besök. Samma gäller också bruksmiljöns verkliga karamell, det färgglatt inredda huset Villa Marmeladi som för ortsborna är bekant som "fatihuset". Den sist nämnda byggnaden genomgick en totalrenovering för ett par år sedan men somt är ännu halvfärdigt; bland annat ska tegelpannorna på taket bytas ut.

Pietetsfull renovering med respekt för de gamla husens anda är ett genomgående tema för Lovisa historiska hus. Flera ofullbordade projekt finns med bland husen som visas upp, och det är också orsaken till att renoveringsintresserade har mycket att hämta under evenemanget – husägarna inte bara bjuder in folk att hälsa på, de bjuder också på idéer och goda råd för hur man kan gå tillväga då man renoverar.

Vackra interiörer

Det sagt så är även många av besöksmålen redan upprustade och inredda till tänderna, och för den som gillar att läsa glassiga inredningstidningar kan känslan fort bli som att kliva in i en sådan. Ta till exempel Lilla ljuva på Åldersmansgatan 8 i Lovisa: här möts besökaren av en överdådig inredning där men minsann inte sparat vare sig på vackra detaljer eller på krusiduller, blommor, spetsar och gamla tidens filmstjärneglamour.

LJUVLIGT. Glamour, vintagekänsla och tjusiga detaljer bjuds besökarna på bland annat i huset Lilla Ljuva, ett av besöksmålen i centrum av Lovisa. Bild: Evy Nickström

De förtjusande besökmålen är många och samma gäller omkringevenemangen. Besökarna kan bland annat åka ångtåg, besöka hantverksmarknaden på Alexandersgården, gotta sig på lokalproducerade läckerheter i det som kallas Delikatessernas park samt njuta av levande musik på gator och torg som musikinstitutets elever bjuder på.

Planera besöket

Förra veckan delades en gratistidning (finns också som pdf på webben) ut med information om Lovisa historiska hus. Alla fylligare texter om besöksmålen går visserligen på finska med korta sammanfattningar på svenska, en med tydliga kartor och helgens program kan tidningen komma väl till hands. Även på evenemangets webbplats finns samtliga femtioen hus beskrivna i ord och bild.

Ordnas den 25–26 augusti 2018, årets evenemang är det trettonde i ordningen.

Husobjekten har öppet lördag-söndag klockan 10–17.

Biljettarmbandet kostar 18 euro (15 euro per personer för grupper på tjugo eller fler) och är i kraft hela veckoslutet. Gratis inträde för barn yngre än 12 år.

För mera information se www.loviisanwanhattalot.fi.

Ett gott råd för alla presumtiva besökare är att planera sin dag, eller sina dagar, i Lovisa i förväg – trots allt beräknas cirka 15 000 personer gästa Lovisa under veckoslutet. Parkeringen är ordnad vid travbanan och ett sätt att ta sig runt i staden är museibussen som är i trafik med tjugo minuters eller en halv timmes intervaller. Tipset till besökare är också att ha med sig kontanter; det brukar formas långa köer vid bankautomaterna i centrum av Lovisa under evenemanget.

Lovisa historiska hus ordnas i år för trettonde gången och allting är bäddat för fina, husliga upplevelser. Det enda du behöver göra är att stiga in, ta av dig skorna eller dra på dig skoskydden och bekanta dig med en gammal huspärla i taget. Vill de sig väl lotsar husägaren dig genom sitt hem.

Mer läsning