Det handlar om goda historier, konstpärlor och jordäpplen i Konkarongen i vår

KONST. Museilektor Margaretha Jämbäck föreläser om konstnärerna Ragni Cawén och Åke Hellman på en av vårens senioreftermiddagar i Konkarongen. På bilden konstverket Midsommardans av Ragni Cawén. Bild: Borgå museum

Nästa vecka drar det ihop sig till vårens första senioreftermiddag på Borgå museum.

I efterdyningarna av Runebergsdagens firande handlar det lämpligt nog om Borgå på Runebergs tid. Museilektor Hannele Tenhovuori berättar om historier och händelser i 1800-talets Borgå och därefter blir det kaffe- och teservering i Konkarongen.

Där seniorerna lockas till Holmska gården mitt i veckan så är lördag nästa vecka vikt för hela familjen. Då blir det skattjakt i Gamla rådhuset där barnen – med skattkarta i hand – får bekanta sig med rådhusets skatter. En liten överraskning väntar barnen efter avklarad skattjakt.

Temat för mars månad är konstpärlor. Borgå museum erhöll i fjol betydande konstdonationer ur Åke Hellmans och Ragni Cawéns donationssamlingar. Museets samling av efterkrigstida konst växte betydligt och under senioreftermiddagen den 11 mars föreläser museilektor Margaretha Jämbäck kring konstnärskapen. Föreläsningen Två olika konstnärstemperament: Ragni Cawén och Åke Hellman avrundas i sedvanlig stil med kaffe- och teservering.

Familjelördagen den 14 mars är vikt för en teckningsverkstad i Gamla rådhuset, medan motsvarande tema den 4 april är att dekorera påskris.

Museets fokus i april ligger just på vår i luften, och på medeltid. Senioreftermiddagen den 8 april bjuder på en guidad rundvandring till de medeltida gatorna i Borgå. I maj är temat Mylla och jordäpplen och i Konkarongen får man bekanta sig närmare med livet, maten och örterna i Borgå vid slutet av 1700-talet

Museilektor Margaretha Jämbäck föreläser om Konst och mode på 1700-talet medan familjerna är välkomna att plantera fröer i Holmska gårdens trädgård. Ur fröerna växer mirakeltörter som botar det mesta – i varje fall om man får tro 1700-talets läkare.

Senioreftermiddagarnas program är gratis för seniorer. Övrigt program ingår i inträdesavgiften till museet. Konkarongen i Holmska gården, senioreftermiddag onsdagen den 12 februari kl. 13, Gamla rådhuset familjeftermiddag lördagen den 15 februari kl. 13–15.