Det handlar om fyrar, dykning och m/s Irma på fyrsällskapets filmkväll på Kråkö – missa inte trailern

FILMVISNING. Finlands fyrsällskap gästar Kråkö på torsdag. Då visas nya filmen Haveriernas Märket som bland annat tangerar Vålaxfartyget m/s Irma som sjönk 1968. På bilden ses fartyget Storbrottens fyrlykta efter 97 år på havsbottnen. Bild: Micke Tilja

Finlands Fyrsällskaps traditionella filmturné kommer till Borgå på torsdag. Då visas föreningens nya film Haveriernas Märket på föreningslokalen Sjötorp på Kråkö.

Havsområdet kring Märkets fyr, på Ålands hav, vid gränsen mellan Finland och Sverige, har under hundra års tid lett till undergången för tiotals fartyg. Också många sjömän har gått döden till mötes här, och i fyrsällskapets nya film Haveriernas Märket får publiken bekanta sig med några fartygsöden på filmduken.

Filmen berättar närmare historien om fem fartygs olyckliga slut. Av fartygen försvann fyra utan att lämna några spår, men nu har alla hittats. Vålaxfartyget M/s Irma som sjönk 1968 återfanns först maj i år som det sista i raden. För en del av fartygen känner man till vad som skedde, andra är ännu ett mysterium.

Fyrsällskapet har fått ta del av nytt filmmaterial både från fraktfartyget Irma som ligger på cirka 40 meter djup, samt från fyrskeppet Storbrotten, som sjönk 1922. Filmen berättar också, med undervattensbilder, om hur det engelska fartyget Belliver försvann och hur den sovjetiska ubåten S-2 gick under.

Den nya filmen går mestadels på svenska och räcker 43 minuter. Haverierna kommenteras av sjökapten Seppo Laurell, författaren Jan Andersson och före detta fyrvaktaren KEE Eriksson.

ÖDESDIGER PLATS. Märkets fyr på har sett tiotals haverier i de 134 år den har stått på den låga klippan i Åland hav. I fyrsällskapets nya film ligger fokus på fem sjunkna fartyg. Bild: Pekka Väisänen

Som tilläggsfilm visas Fyrsällskapets populäraste film, Historien om Bengtskär (40 min) som är textad till svenska. I filmen får man ta del av fyrens historia från haveriet som föranledde fyrbygget på Bengtskär och vad som hänt på fyrön sedan dess. I filmen intervjuas bland annat krigsveteraner som deltog i kampen om Bengtskär i juli 1941.

Det är fritt inträde till filmvisningen torsdagen den 31 oktober klockan 18 på Sjötorp, Sjötorpsvägen 2, Kråkö. Fyrsällskapet ordnar produktförsäljning i samband med filmförevisningen, detta för att stöda verksamheten. Inkomsten från försäljningen går bland annat till renoveringen av fyren på Märket.

Mer läsning