Det finns matkultur!

Det är 100 dagar tills Finland fyller år och det skall vi fira genom att äta tillsammans. Ingen skall behöva äta ensam.

Thomas Antas efterlyser i sin faktaspäckade och värdefulla I dag-kolumn (ÖN 22.8) ny matkultur. Vi vill påstå att den nya, egna matkulturen redan finns – det gäller bara för oss att kunna välja rätt. Under åren har vi lite tappat bort oss i det ständiga utbudet av råvaror som finns tillgängliga i våra butiker året om.

För några veckor sedan kunde vi läsa om den österbottniska blomkålen som odlaren beslöt att gräva ner på åkern eftersom efterfrågan var för liten och priset för lågt. Men Reko-ringen i Österbotten kom till räddning, den förenade producenten med konsumenter och därmed kom blomkålen till användning i stället.

Blomkålen har för oss blivit en symbol för vad ökad medvetenhet i bästa fall kan föra med sig. En medvetenhet som gynnar världens bästa råvaror med mindre kemikalierester och som därtill stöder den lokala ekonomin och företagandet. Utan en levande matkultur har vi ingen matkultur.

Nu på helgen firar hela Finland stort i den gemensamma måltidens tecken. Det är 100 dagar tills Finland fyller år och det skall vi fira genom att äta tillsammans. Ingen skall behöva äta ensam. Vi vill varmt understödja Antas förslag att bjuda hem en granne, vän, kollega eller släkting och tillsammans tillreda något gott av säsongens grönsaker. Låt denna måltid bli en start på mera regelbundet återkommande gemensamma måltider.

Därtill välkomnar vi alla att fira den årligen återkommande finlandssvenska matkulturdagen den 9 oktober. Var och en av oss kan genom medvetna val främja utvecklandet av matkulturen i vårt land. Med den inhemska, rena och goda råvaran i fokus.

Andrea Hasselblatt förbundsordförande Frida Nylund verksamhetsledare Elisabeth Eriksson hushållsrådgivare Finlands svenska Marthaförbund rf